Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Paardenliefhebbers zijn er in vier soorten

7 apr 2009

Onderdeel: LEI

In Nederland kunnen vier soorten paardenliefhebbers onderscheiden worden. Dat is de conclusie van het onderzoek âPassie voor paardenâ dat Wageningen UR heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit onderzoek kan gebruikt worden bij de verbetering van de informatievoorziening richting paardenliefhebbers; een belangrijk aandachtspunt van zowel de Nota Dierenwelzijn 2007 als het plan van aanpak van de Sectorraad Paarden dat gericht is op verbetering van het welzijn van paarden.

Hoe mensen kennis vergaren over paarden
Paardenliefhebbers in Nederland betrekken hun informatie over paarden vooral via persoonlijk contact met mensen die op dezelfde wijze als zij met paarden bezig zijn, gevolgd door de dierenarts, de hoefsmid en de rij-instructeur.
âBitâ is het populairste tijdschrift en www.bokt.nl de populairste website onder paardenliefhebbers. Daarbij zijn gezondheid, training en gedrag de onderwerpen waar het meest naar wordt gezocht. Paardenliefhebbers zeggen vooral informatie over bedrijfsvoering en welzijn moeilijk te kunnen vinden.

Informatie richten op specifieke clusters
In Nederland kunnen vier clusters van paardenliefhebbers onderscheiden worden; informatievoorziening kan zich hier specifiek op richten. Tussen de clusters lijken verschillen in kennisniveau te bestaan over huisvesting, voeding, training en transport, maar op basis van het onderzoek zijn hiervan slechts eerste indrukken verkregen.
* Paardenliefhebbers binnen het eerste cluster hebben vaker alleen een paard rond het huis of zijn vaker niet zelf maar via hun kinderen betrokken op paarden. Ze zijn minder vaak aangesloten bij een organisatie in de paardenhouderij. Voor hun inkomen zijn ze veelal niet afhankelijk van paarden en ze zijn minder dan andere liefhebbers overtuigd van het voorkomen van welzijnsproblemen. Vooral âBitâ, âPennyâ en âLandlevenâ worden in deze groep gelezen.
* Paardenliefhebbers binnen het tweede cluster zijn bijna allemaal vrouw, op meerdere manieren bezig met paarden en daar voor hun inkomen vaker deels van afhankelijk. Ze doen vaak mee aan wedstrijden, beschouwen het paard vaker dan in de andere clusters â(bijna) als kind of partnerâ en lezen vooral âBitâ en ook wel âPaardensportâ, âHoefslagâ en âIn den Strengenâ.
* Paardenliefhebbers binnen het derde cluster zijn vaker mannen, de meerderheid is âvan huis uitâ bekend met paarden. Het zijn voornamelijk fokkers, handelaren, bestuurders, beoordelaars, leveranciers van goederen en diensten, trainers, of paardenliefhebbers die paarden gezond houden of maken. Ze zijn voor hun inkomen vaak afhankelijk van paarden, zijn er minder van overtuigd dat er welzijnsproblemen zijn en lezen meer dan gemiddeld âIn den Strengenâ, âPaardenkrantâ, âSportpaardâ, âPhrysoâ en âHippische ondernemerâ.

* De paardenliefhebbers binnen het vierde cluster komen vaker dan de anderen voor het eerst in aanraking met paarden via de manege, ze zijn vooral bezig met paarden in de vorm van rijden/ mennen, zijn het minst aangesloten bij een organisatie in de paardenhouderij en lezen meer dan gemiddeld âBitâ, âROSâ en âAmazoneâ.

Rapport 2009-024 Passie voor Paarden; Een onderzoek naar de belevingswereld en het informatiezoekgedrag van paardenliefhebbers in Nederland

Contact
Elvi van Wijk-Jansen
Elvi.vanWijk@wur.nl
Profiel

Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
Profiel