Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Voorbereiding herinrichting Kortekade van start

Binnenkort wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de Kortekade. De deelgemeente heeft een nieuwe inrichting voor deze levendige straat ontwikkeld waarin de problemen met parkeren, laden en lossen, onveilige oversteekplaatsen en geluidsoverlast door autos worden opgelost. De straat wordt overzichtelijker ingericht, waarbij ook meer ruimte aan fietsers wordt gegeven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in september 2009 afgerond.

De deelgemeente heeft bij de herinrichting van de Kortekade ook gekeken naar het behoud en de aanplant bomen. Toch zullen in het voorjaar zeven bomen worden gekapt, omdat zij in slechte staat verkeren. Daarvoor komen nieuwe bomen in de plaats. In de toekomst worden nog een aantal bomen, die matig van kwaliteit zijn, op dezelfde wijze vervangen.

Een impressie van de nieuwe situatie na de herinrichting van de Kortekade (Bron: dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting)

Ruime fietsstroken

De deelgemeente wil van de Kortekade een straat voor alle verkeersdeelnemers maken. Door de rijbaan te versmallen en ruime fietsstroken aan te leggen, krijgen fietsers nadrukkelijk de ruimte. Tegelijkertijd wordt hard rijden door automobilisten op de Kortekade ontmoedigd. Om de geluidsoverlast door autos te verminderen, wordt er gedurende de zomermaanden stil asfalt gelegd. Dit moet de geluidsoverlast reduceren met ongeveer vijf decibel. De fietsstroken worden uitgevoerd in donkerrood asfalt. Welk materiaal er voor de stoep wordt gebruikt, staat op dit moment nog niet vast.

Overige maatregelen

Om ervoor te zorgen dat voetgangers veiliger kunnen oversteken, worden de eilandjes van de voetgangersoversteekplaatsen verbreed. Verder wordt de verlichting vervangen door nieuwe masten en armaturen. Een andere zichtbare verbetering van het straatbeeld is de plaatsing van ondergrondse containers. Op locaties waar dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege een terras of ondergrondse kabels, blijft de container half verdiept. Tot slot worden op de Kortekade ongeveer tachtig fietsbeugels geplaatst. Na een periode van ongeveer een jaar wordt geëvalueerd of dit aantal voldoende is en of er zo nodig ruimte is voor extra fietsbeugels.