Gemeente Breda

Breda aan de slag met project Wonen boven winkels

In de Bredase binnenstad zijn 64 kansrijke panden aangewezen, die geschikt zijn om het wonen boven winkels te ontwikkelen.

De eigenaren van deze panden worden benaderd. Zij krijgen de mogelijkheid een scan uit te laten voeren op de geschiktheid van hun pand voor bovenbewoning. Ook is er mogelijkheid gecreëerd om in 2009 al zes panden versneld geschikt te maken. Per pand is een maximale stimuleringsbijdrage van 10.000,- beschikbaar. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders met de rapportage Wonen boven Winkels; Breda aan de slag besloten.

De gemeente Breda heeft een aantal jaren geleden met succes het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad afgerond. Het project had tot doel de kwaliteit van de binnenstad te verbeteren door onder andere panden te renoveren, rolluiken te verwijderen en bovenwoningen bewoonbaar te maken.
De gemeente heeft wederom de behoefte naar de leefbaarheid van de binnenstad te kijken met als wens meerdere bovenwoningen geschikt te maken voor bewoning. Door het opknappen van leegstaande ruimten boven winkels en aanverwante bedrijfsruimten wordt niet alleen de uitstraling van de individuele panden versterkt, maar ook die van het gehele historische stadshart.
Toename van het aantal bewoners bevordert bovendien de veiligheid en maakt het woon- en leefklimaat van de binnenstad aangenamer. Het uiteindelijke resultaat is dat het centrum van Breda nog meer kan uitgroeien tot een aantrekkelijke (winkel)omgeving. Ook in de avonduren.

Breda, 8 april 2009