Gemeente Tilburg

Persbericht
8 april 2009

Eerste lichtmasten uit Tilburg gerecycled

Klimaatneutrale lichtmasten retour

Vanmiddag zijn de eerste lichtmasten uit Tilburg gerecycled, in het bijzijn van wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer). De gemeente Tilburg levert oude afgeschreven aluminium lichtmasten rechtstreeks retour aan Sapa Pole Products uit Drunen. Zij gebruiken het retourmateriaal om daar nieuwe aluminium lichtmasten voor de gemeente van te maken.

Wethouder Johan van den Hout: "Een voorbeeld van het cradle-to-cradle principe. Producten worden uitsluitend nog gemaakt van verantwoorde, volledig recyclebare materialen. Concreet komt het er op neer dat we onze oude lichtmasten aan Sapa leveren, en er nieuwe klimaatneutrale voor terugkrijgen."

Het productieproces van Sapa is vrijwel klimaatneutraal. De rest compenseren zij. Johan van den Hout heeft tijdens de bijeenkomst een certificaat ontvangen voor de compensatie van 290 ton CO2. De uitstoot is gecompenseerd door een bijdrage te leveren aan een composteringsproject in Egypte.

Achtergrond

Tilburg is voortdurend op zoek naar vernieuwing en klimaatneutrale oplossingen voor onder andere openbare verlichting. Zo is eind 2007 op de Besterdring in Tilburg de meest energiezuinige straatverlichting van Nederland geïnstalleerd. Tilburg is naast Bernheze en Nijmegen door de Stichting Natuur en Milieu uitgeroepen tot koploper op het gebied van energie-efficiëntie in de Openbare Verlichting.

In het stadsprogramma geeft de gemeente steeds voor perioden van 4 jaar aan in welke straten lichtmasten vervangen moeten worden. Daarnaast voert de gemeente 2-jaarlijks een inspectie uit aan dat deel van het totale verlichtingsareaal dat ouder is dan dertig jaar. Op basis hiervan wordt een aanvullende planning gemaakt van masten en armaturen die vervanging behoeven. In Tilburg staan ongeveer 40.000 lichtmasten, waarvan 95% aluminium. Jaarlijks worden ongeveer 2.000 lichtmasten vernieuwd.

Sapa products

Sapa Pole Products is als eerste fabrikant in Nederland in staat om CO2 neutrale lichtmasten te leveren. De klimaat neutrale lichtmasten zijn tot stand gekomen in een samenwerking met de HIER campagne. De hiervoor benodigde LCA scan (Levens Cyclus Analyse) is uitgevoerd en gecertificeerd door Ecofys (www.ecofys.nl).

---