Gemeente Stadskanaal

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal biedt de gemeen-teraad de nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2008-2011 aan. Met de nota wil het college een bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheidssituatie van haar inwoners. In de nota staan speerpunten voor de komende jaren. Onderwerpen zijn alcoholgebruik, roken, overgewicht, sociale (zelf)redzaamheid en binnenmilieu. Het is aan de gemeenteraad de nota vast te stellen.

Aanleiding

De nota vloeit voort uit de Wet publieke gezondheid. Gemeenten zijn verplicht eens per vier jaar een nota lokaal gezondheidsbeleid op te stellen. De in de nota genoemde speerpunten komen - naast de prioriteitsstelling van de gemeente - voort uit de prioriteitsstelling van het ministerie van VWS en de gezondheidsmonitor van de GGD Groningen.

Aanpassingen nota 2008

In 2008 is er in de gemeenteraad al een eerste versie van de nota Lokaal Gezondheidsbeleid besproken. Het college biedt de gemeenteraad nu een aangepaste versie van de nota aan. De aanpassingen zijn een gevolg van actuele ontwikkelingen. Zo is de komst van het Centrum voor Jeugd, Gezin en Veiligheid in de nota meegenomen en zijn adviezen van de Wmo-adviesraad, de seniorenraad en het gehandicaptenplatform verwerkt.

Preventie en voorlichting

Het college wil doorgaan met de subsidiëring van activiteiten die bijdragen aan de verbetering van de gezondheid. Het gaat dan onder meer om preventie en voorlichting, zoals weerbaarheidtrainingen voor leerlingen uit het basisonderwijs en voorlichting over genotmiddelen. Het project Buurt Onderwijs en Sport (BOS) moet meer jongeren aan het sporten krijgen. Ook stelt het college voor het project Lekker in je Schoolvel te subsidiëren. Dit project voor leerlingen in het voortgezet onderwijs behandelt allerlei leefstijlprogramma's.

Samenwerking

Voor de uitvoering van de activiteiten werkt de gemeente samen met scholen, horeca en Stichting Welstad. Daarnaast roept de gemeente de hulp in van deskundige organisaties uit de regio, zoals Verslavingszorg Noord Nederland, Lentis en het Huis voor de Sport. Een belangrijk deel van de basistaken wordt als voorheen uitgevoerd door de GGD.

* 8 april 2009