Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl De voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Onze referentie Postbus 20018 HO&S/114880 2500 EA DEN HAAG

Datum 8 april 2009
Betreft Tussenrapportage onderzoek bindend studieadvies

In antwoord op vragen van het lid Van Dijk (SP) over het bindend studieadvies (BSA) (kenmerk: 2070826300) heb ik aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de aantallen BSA's, de werking van het BSA, de wijze van studiebegeleiding en de effecten daarvan op de studievoortgang van de student. Tevens is het daartoe van belang om een scherper beeld te krijgen van de aantallen negatieve BSA's en de werking van de klachten- en beroepsprocedures die daar mogelijkerwijs uit voortkomen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Inspectie van het Onderwijs. Tijdens het wetgevingsoverleg met uw Kamer van 8 december 2008 heb ik toegezegd u begin 2009 te informeren over dit onderzoek. Hierbij stuur ik u de tussenrapportage die ik van de Inspectie heb ontvangen. Deze tussenrapportage gaat in op de kwantitatieve gegevens over de aantallen BSA's en recente trends hierin. Op basis van deze gegevens richt de Inspectie de tweede stap in van het onderzoek naar de uitvoeringspraktijk.

Hoewel er dus nog geen definitieve conclusies te trekken zijn op basis van de tussenrapportage, is een aantal feiten helder:


1. In het hbo wordt het BSA vrijwel over de hele linie toegepast. In het studiejaar 2007/2008 ontvingen naar schatting 14.000 studenten een BSA (= circa 17% van het totaal aantal bekostigde eerstejaars hbo-studenten). Het aantal en percentage stijgen de laatste jaren licht.


2. Bijna de helft van de toegekende BSA's in het hbo wordt toegekend in de sector economie. Deze sector trekt verhoudingsgewijs ook de meeste eerstejaars bachelor studenten.


3. In het wo werden in het studiejaar 2007/2008 naar schatting 3800 BSA's verstrekt (= 9% van het totaal aantal eerstejaars bachelor wo-studenten). Het aantal en percentage dalen de laatste jaren licht.


4. De normen voor het BSA bevatten vrijwel altijd een studiepuntennorm en soms ook één of meer vakkeneisen.

a
na 1 van 2 Pagi





Ik verwacht de eindrapportage van de Inspectie, waarin ook de kwalitatieve Onze referentie aspecten van de uitvoeringspraktijk zijn onderzocht, aan het eind van dit jaar te HO&S/114880 ontvangen. Ik zal u over de uitkomsten van dit onderzoek informeren.

dr. Ronald H.A. Plasterk
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Pagina 2 van 2