Unie KBO


Klachten rond compensatie verplicht eigen risico

08-4 De Unie KBO krijgt meldingen binnen van ouderen met hoge zorgkosten die een afwijzing hebben gekregen voor de compensatie van het verplicht eigen risico van EUR 47,-.
In de regeling voor het verplichte eigen risico 2008 wordt een groep verzekerden met meerjarige onvermijdbare hoge zorgkosten gecompenseerd door het CAK. Chronisch zieken met een specifiek medicijngebruik bij bepaalde aandoeningen krijgen een financiële compensatie van 47 euro. Dit geldt ook voor verzekerden die op 1 juli 2008 minstens een half jaar aan één stuk in een AWBZ-instelling woonden. Mensen die een afwijzing van het CAK hebben gekregen zijn gebruiken net niet de juiste dagdosering gebruiken of zijn overgestapt op een ander geneesmiddel dat niet in de FKG voorkomt. De CG-raad heeft eerder een meldactie georganiseerd en 1500 meldingen binnengekregen.

De Unie KBO heeft aan de leden van de vaste Kamercommissie van VWS gevraagd om meer naar de geest dan naar de letter van de regeling te handelen omdat het rechtvaardigheidsgevoel van betrokkenen aantast. In dit licht heeft de Unie KBO voorgesteld om het CAK meer beleidsvrijheid te geven bij de uitvoering van de regeling.