Nederlandse Politiebond


Maatwerk in Noord-Holland Noord

In december 2008 hebben alle medewerker van het korps Noord-Holland Noord een brief ontvangen waarin werd aangegeven op welke wijze allerlei soorten te veel of te weinig gewerkte uren verrekend dienen te worden in verband met de afsluiting van het kalenderjaar 2008. Het soort uren waar het hier om draait betreft bijvoorbeeld overuren, te veel of te weinig uren ten opzichte van het jaarwerkplan 2008. In tegenstelling tot hetgeen was afgesproken in de CAO zou geen enkel uur worden uitbetaald wegens financiële problemen bij het korps. Over deze handelswijze van het korps ontving de NPB erg veel klachten.

De NPB heeft er op aangedrongen dat er een oplossing voor dit probleem moest komen, waarbij ook rekening gehouden diende te worden met de belangen van het personeel. De OR heeft met de directieraad (korpsleiding) kunnen afspreken dat er maatwerk voor de medewerkers geleverd gaat worden. Het uitgangspunt hierbij is dat iedere medewerker zelf kan kiezen of hij uren in vrije tijd terug wil of dat hij deze uren alsnog krijgt uitbetaald. Het initiatief hierbij ligt bij de medewerker en men zal dit dus zelf kenbaar moeten maken bij zijn leidinggevende.

Ook al druist hetgeen is afgesproken in tegen de geldende CAO kan de NPB zich vinden in deze afspraak. Op deze manier is er niet alleen winst voor het korps, maar zeker ook winst voor de werknemers die voor 2009 kunnen kiezen voor geld of vrije tijd. Een keuze die de cao niet altijd biedt, bijvoorbeeld; overuren moeten altijd aan het einde van het kalenderjaar worden uitbetaald en mogen niet door middel van verlof naar een volgend kalenderjaar worden meegenomen (zie artikel 27, lid 13 van het Besluit bezoldiging politie).

Jan de Bakker

Gepubliceerd op 08 april 2009 door Bianca Drescher.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.