Tweede meting van de WIN Crisis Index

08/04/2009 17:59

MarketResponse Nederland BV

Meer dan 22.000 respondenten uit 25 landen geven elk kwartaal hun mening over de economische crisis.

Deelnemende landen

Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, IJsland, India, Italië, Japan, Korea, Kuweit, Libanon, Mexico, Nederland, Oostenrijk, Qatar, Rusland, Saoedi Arabie, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zwitserland.

Het dieptepunt in het economisch vertrouwen lijkt nog niet bereikt

Bij vrijwel alle onderwerpen zien we een verdere daling of een gelijkblijvend laag vertrouwensniveau.

Verwachting over de economie in het eigen land verslechtert

De Nederlanders zijn in de afgelopen drie maanden flink somberder geworden over de Nederlandse economische situatie. Zo verwacht maar 6% (was 10%) van de Nederlanders dat de economie in het komende kwartaal zal verbeteren en denkt 52% (was 43%) dat de situatie juist zal verslechteren. Met deze forse afname van het vertrouwen staan we op de 3e plaats van de 17 landen waarvoor deze vraag ook vorig kwartaal gesteld is.

Wereldwijd zijn de verwachtingen merendeels stabiel gebleven, maar de landen zijn in meerderheid ook somber gestemd. Niet meer dan 16% gaat uit van een verbetering en 43% verwacht een negatieve ontwikkeling. Opvallend is daarbij dat India en China, die vorige meting nog meer optimisten telden, nu ook meer pessimisten vinden. De meest pessimistische scores vinden we in Duitsland, Spanje, Frankrijk, UK en Japan, waarbij vooral het aantal pessimisten in Engeland opvalt. Maar liefst 67% van de Engelsen verwacht een verdere achteruitgang en niet meer dan 4% gaat uit van een opwaartse ontwikkeling. Ook is opmerkelijk dat, van de westerse landen, de Verenigde Staten naar verhouding het minst negatief is met 14% optimisten en 46% pessimisten.

Slechts in 5 van de 25 landen zijn er meer optimisten dan pessimisten. Brazilië gaat aan kop met 61% optimisten, gevolgd door Qatar (44%), Verenigde Staten (35%), Saoedi Arabie (34%) en India (33%)

Wat verwacht men voor zijn eigen financiële situatie?

In tegenstelling tot de verwachtingen over de algemene economie in hun land zijn de ondervraagden nog redelijk optimistisch over hun eigen financiële situatie. Optimisten (14%) en pessimisten (15%) houden elkaar in evenwicht in Nederland. Wereldwijd is het beeld vergelijkbaar.

Het meest optimistisch zijn Brazilië, Qatar, USA, Saoedi Arabie en India. Het pessimisme is het sterkst in IJsland (55%), Japan (49%) en Rusland (43%) waar een zeer groot deel van de bevolking een daling van het eigen inkomen verwacht.

Tijd om een huis te kopen?

In de 25 landen vindt 41% van de ondervraagden het nu een slechte tijd om een huis te kopen, dat is een licht positiever beeld dan 3 maanden geleden. Nederland zat vorige keer bij de meest pessimistische landen met 63% van de ondervraagden die het een slechte tijd vonden om een huis te kopen, maar dat percentage is bij ons fors gedaald tot 49%. Het aantal mensen wat het nu wel een goede tijd vindt om een huis te kopen is gestegen van 20% naar 35%. Samen met Canada, Korea, Frankrijk, IJsland en de UK zitten we in de groep waar het vertrouwen in de huizenmarkt de sterkste stijging laat zien. Ook de USA laat een groei van het aantal optimisten zien al is de stijging met 5% kleiner.

Vertrouwen in de regering bij het aanpakken van de financiële crisis

In drie maanden tijd is het vertrouwen dat de regeringen de economische crisis goed aanpakken in 22 van de 25 landen verder gedaald, van een rapportcijfer van 5,2 naar 4.8. Ook de Nederlandse regering krijgt een lager cijfer, de krappe voldoende van drie maanden geleden (6,3) is nu een 5,6 geworden. Daarmee staat de Nederlandse regering qua vertrouwen momenteel nog wel op de 6e plaats. Opmerkelijk is de daling van het vertrouwen van de burgers in de Verenigde Staten waar de 6,3 is veranderd in een 4,8. Alleen in Korea wordt deze daling van 1,5 punt geëvenaard.

Vertrouwen in de stabiliteit van de banken

Ook hier zien we een verdere daling van het vertrouwen in bijna alle landen. In Nederland is de daling bovengemiddeld van 6,4 naar 5,7. Met dit cijfer zitten we overigens nog steeds aan de bovenkant van de lijst. De G8 landen dalen van 4,9 naar 4,6 waarbij met name de USA en UK opvallen. Beide centra van de financiële wereld dalen bijna een vol punt naar respectievelijk 4,5 en 3,3. Deze zware onvoldoende voor de Britse banken is ook het laagste niveau van de 25 landen.

Vertrouwen in stabiliteit van de aandelenmarkten

Dat vertrouwen stond al op een laag niveau en is nog verder teruglopen van 4 naar 3,7 gemiddeld. De hoogste score zien we in Saoedi Arabie met een 5,8. Nederland is nu een middenmoter met 3,8 komend van 4,7. Ook hier zijn de Britten het meest pessimistisch met een score van 2,7!

Over MarketResponse

MarketResponse is één van de grootste onafhankelijke research consultancy bureaus van Nederland. MarketResponse streeft naar een zo groot mogelijke effectiviteit voor haar klanten. Op basis van kwantitatief en kwalitatief onderzoek helpen wij onze klanten maximaal rendement te halen uit het managen van klanten, medewerkers, portfolio en communicatie, zodat zij hun bedrijfsdoelstellingen kunnen realiseren. De aanbevelingen zijn pragmatisch, specifiek toegesneden op de situatie van de klant en worden zo gecommuniceerd dat zowel hoofd als hart worden bereikt.

MarketResponse heeft ruim 20 jaar ervaring in het faciliteren van besluitvorming op basis van marktonderzoek.

Het WIN netwerk is het grootste internationale netwerk van onafhankelijke onderzoekbureaus.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,