Senternovem

08-04-2009 | SDE-subsidie biomassa deels overtekend

Twee van de vijf categorieën SDE-subsidies op elektriciteit en gas uit biomassa zijn afgelopen maandag in één dag overtekend. Dat blijkt uit een inventarisatie van SenterNovem, de organisatie die de subsidieregeling uitvoert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken stelt in 2009 in totaal 910 miljoen euro beschikbaar voor energieopwekking uit biomassa. De meest gangbare categorieën subsidie voor elektriciteit (550 miljoen) en voor gas (180 miljoen) uit (co)vergisting en verbranding, zijn nu overtekend. Die subsidie zal naar verwachting leiden tot de bouw van 75 megawatt aan nieuwe installaties.

SenterNovem heeft op de openingsdag van de SDE-regeling ruim 100 aanvragen van bedrijven gekregen voor de twee meest gangbare categorieën. Omdat die categorieën overtekend zijn, wordt er geloot onder de aanvragen die op 6 april voor 17.00 uur zijn ingediend.

De andere drie categorieën -voor energie uit zuiveringsinstallaties en afvalverbrandingsinstallaties- hebben samen een subsidieplafond van 183 miljoen, genoeg voor 180 megawatt aan nieuwe installaties.

De subsidie voor biomassa-installaties is een onderdeel van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE 2009). Eerder meldde SenterNovem dat de subsidie voor grotere zonne-energie-installaties overtekend is.