Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helga Stevens reikt trofee uit voor ontoegankelijkheid (08/04/09)

Reeds 2 keer reikte Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) een trofee uit rond toegankelijkheid. Doel is de aandacht te vestigen op de nog steeds zeer ontoegankelijke samenleving voor mensen met een handicap.

Vandaag staan we op een kruispunt! Jarenlang heeft Helga Stevens geijverd voor nieuwe toegankelijkheidsregels. Eindelijk heeft Vlaams minister Van Brempt(SP.A) nieuwe normen klaar, maar die moeten wel nog definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering. Dat zal niet evident zijn. De ministers Van Brempt en Van Mechelen (Open VLD) discussiëren al bijna twee jaar over de invulling van de normen. Deze regering heeft nog enkele weken om de nieuwe normen definitief goed te keuren. Wat bijkomende druk is dus zeker niet uit den boze.

Ook dit jaar wordt dus een ontoegankelijkheidstrofee uitgereikt. In 2006 was de winkelketen BLOKKER de eerste winnaar. Hieronder vindt u de vijf genomineerden, één uit elke provincie. Wat sommige genomineerden betreft, houdt u het amper voor mogelijk! En dat zelfs de overheid niet altijd het goede voorbeeld geeft, dat mag wel blijken.

Bezoekers van de website www.ontoegankelijk.be en bezoekers van de REVA-beurs (23, 24 en 25 april in Gent) selecteren de winnaar. De winnaar wordt bekend gemaakt op 25 april.

Op de website loopt ook nog steeds de petitie voor actuele en afdwingbare toegankelijkheidsnormen. Ondertussen tekenden meer dan
1.200 mensen deze petitie.

De genomineerden:

Oost-Vlaanderen: Raadzaal Deinze

Als symbool voor de vele ontoegankelijke raadzalen in Vlaanderen... De raadzaal (waar gemeenteraden/commissies plaatsvinden) in Deinze is ontoegankelijk. Vroeger werd er geen gehoor gegeven aan de oproep van diverse belangenverenigingen om hier iets aan te doen. De uitleg was: het gebouw was te oud om een lift in te installeren. Alle zittingen van de gemeenteraad zijn openbaar, en moeten dus toegankelijk zijn voor alle inwoners van Deinze.

Brussel: Financietoren Brussel

Sinds begin 2009 de nieuwe thuishaven voor de Directie-Generaal Personen met een Handicap Alleen is die Financietoren ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hopelijk moeten er niet veel personen met een rolstoel terecht bij deze diensten, en werknemers met een handicap vormen eigenlijk ook een probleem Helga Stevens (N-VA) ondervroeg de betrokken minister hierover in de Senaat. Volgens hem is er geen probleem?!? Nochtans zond ook de RTBF een reportage uit over de ontoegankelijke financietoren.

Antwerpen: Beethovenbrug Mechelen

Een ontoegankelijke voetgangersbrug die herhaaldelijk werd afgekeurd door Stedenbouw, wordt toch gebouwd Het Centrum voor Toegankelijkheid leverde een negatief advies wegens de hellingsgraad van de brug. Deze voldoet niet aan de wettelijke normen om toegankelijk te zijn. De stad heeft echter geen oren naar de vele bezwaren en via allerlei manipulaties komt de ontoegankelijke brug er toch. De minder mobiele mensen moet maar een omweg maken (via een kasseiweg zonder voetpad).

West-Vlaanderen: Electrabel Brugge

Hopelijk moet u als minder mobiele klant niet bij de klantendienst van Electrabel zijn Op de markt in Brugge staan er heel wat historisch waardevolle panden. De Electric Customers Solutions van Electrabel hebben er hun kantoren in het oude Postgebouw. De gebouwen zijn echter volledig ontoegankelijk. Het probleem werd reeds vele malen gesignaleerd in de pers en door diverse gebruikers. Ondanks het protest wordt er door Electrabel niks gedaan om de situatie aan te pakken.

Limburg: geen toegankelijk openbaar vervoer in Lummen

Als u als rolstoelgebruiker in Lummen woont, dan zit u vast. Bijna een jaar terug stond Broeder Christian Corremans in de krant met zijn klacht dat de haltes en de bussen ontoegankelijk zijn en er geen belbus of een ander alternatief is voor rolstoelgebruikers. Volgens De Lijn diende de halte van een belangrijk knooppunt aangepast te worden aan rolstoelgebruikers. Maar vandaag is er nog niets veranderd. Je zal er maar wonen

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be