Royal Haskoning


Innovatief duurzaamheidsplatform Cradle to Cradle gelanceerd

8-4-2009

Bijna 600 young professionals van de participerende bedrijven aan de Stichting Rotterdam Sustainability Initiative (RSI), studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben gisteren de lancering van het platform 'Cradle to Cradle als innovatieplatform voor de volgende industriële revolutie' bijgewoond. Het platform bestaat uit een unieke combinatie van wetenschap, overheid en bedrijfsleven en heeft de ambitie een belangrijke bijdrage te leveren aan duurzame systeeminnovaties en transities.

RSI wil een belangrijke impuls geven aan duurzaamheid voor de Nederlandse samenleving. De leerstoel `Cradle to cradle in relatie tot duurzame systeeminnovaties en transities in theorie en praktijk' is ingesteld door de Stichting Rotterdam Sustainability Initiative. Op deze leerstoel is Prof. Dr. Michael Braungart als eerste hoogleraar benoemd. Braungart heeft de eerste publieke presentatie, geïnitieerd door het platform, in Rotterdam gegeven. Braungart is medegrondlegger van de Cradle to Cradle filosofie.

Tijdens het symposium legde Braungart de centrale gedachte van de Cradle to Cradle (wieg tot wieg) filosofie uit. Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een volgend product. De Cradle to Cradle filosofie gaat uit van de gedachte 'afval is voedsel' (waste equals food) waarbij materialen en stoffen uit de producten aan het einde van hun levensloop zonder kwaliteitsverlies hergebruikt kunnen worden in een oneindige kringloop in hetzij de "biosfeer", hetzij de "technosfeer". Gedurende zijn presentatie gaf Braungart aan vele personen en organisaties in Nederland goed te kennen. Tevens ging hij in op de mogelijkheden tot samenwerking met hen.

Andere sprekers waren Prof. Dr. Ir. Jo van Nunen en Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans. Van Nunen ging in op de noodzaak tot transitie, waaronder Cradle to Cradle, terwijl Rotmans dieper inging op het menselijke aspect van transities en de weerstand die dat bij de gevestigde ordes oproept.

12 mei krijgt het symposium een vervolg in TU Delft's `Cradle to Cradle in de polder' met sprekers van de RSI participerende bedrijven (met gratis toegang voor studenten).

Stichting Rotterdam Sustainability Initiative
De Stichting Rotterdam Sustainability Initiative is een initiatief van een aantal marktpartijen, betrokken bij de gebouwde omgeving met een gedeelde visie op het vlak van de noodzaak en toepassing van het Cradle-to-Cradle concept. Hiertoe behoren Royal Haskoning, Koninklijke BAM Groep, OVG Projectontwikkeling, Cisco, Ministerie van VROM, Rijksgebouwendienst, Desso, TenneT en de Gemeente Rotterdam (Rotterdam Climate Initiative).