Provincie Overijssel

Tentoonstellingen over de rivier de IJssel

ijssel.jpg (483 Kb)

Twaalf musea in de Hanzesteden aan de IJssel presenteren vanaf april 2009 de rivier de IJssel in al facetten en schoonheid. Van historisch kaart- en beeldmateriaal en oude meesters zoals Voerman tot hedendaagse en moderne impressies van de rivier, muziek en dans en nog veel meer. Maar er is dus ook aandacht voor de ingrepen die de komende jaren zullen gaan plaats vinden in het kader van Ruimte voor de Rivier.

In de musea in de Hanzesteden kan men dus genieten van alles wat de rivier de IJssel te bieden heeft. En de rivier zelf,...die is nooit ver weg. Velen beschouwen de IJssel als de aantrekkelijkste grotere rivier in Nederland. Over haar lengte van 125 kilometer laat het een grote variatie zien in landschap en natuur. De gevarieerdheid van het IJssellandschap is te danken aan elementen zoals de beboste rivierduinen, voormalige steenfabrieken, kastelen en de waterfronten van de cultuurhistorische Hanzesteden.

Geschiedenis
De rivier de IJssel kent een lange geschiedenis. Veranderingen in de loop van de rivier, door de natuur zelf of door menselijk ingrijpen. Ook is er veel strijd gevoerd langs de rivier. Vikingen, Geuzen, Kozakken, tijdens de Tweede Wereldoorlog en gedurende de Koude Oorlog. En de mens streed tegen het wassende water van de rivier. De rivier bracht ook water om te drinken of in te wassen en zorgde voor de opkomst van de Hanzesteden door de handel per schepen.

Inspiratie
Door haar rijke geschiedenis, haar natuurlijke rijkdom en de schoonheid van de Hanzesteden is de rivier de IJssel ook al eeuwen lang een inspiratiebron voor o.a. kunstenaars. Historische schilderwerken van de rivier de IJssel van o.a. Voerman sr. Maar ook moderne en hedendaagse impressies van de rivier zullen te zien zijn.

Toekomst
Doordat ons klimaat verandert moeten we rekening houden met nattere winters. Een gevolg is dat ook de IJssel meer water te verwerken krijgt, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Het verhogen van dijken alleen biedt geen duurzame oplossing. Er is een nieuw soort maatregelen nodig: de rivier moet meer ruimte krijgen, bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, of het verlagen van uiterwaarden. Ook voor deze plannen is er aandacht in o.a. Deventer en Zwolle.

Tentoonstellingen

* Hattem 11 april t/m 21 juni:`De Levendige IJssel'
* Arnhem 24 april t/m 20 september: `Ik heb een steen verlegd'

* Hattem vanaf 1 mei: `Kasteel de Dikke Tinne'
* Deventer 30 mei t/m 24-01-2010: `IJssel meer of minder'
* Kampen 6 juni t/m 27 juni: IJssel Panorama
* Zutphen 13 juni t/m 4 oktober: `De IJssel tussen de muren'

* Zutphen 13 juni t/m 4 oktober: `Presentatie IJssel workshop'

* Zutphen 5 t/m 25 juni: `Zutphense stromingen'
* Hattem vanaf 4 juli: `De hertog komt'
* Zwolle 12 juli t/m 20 september: `De loop van het water'

* Kampen `Van Hoogmoed tot rampspoed'
* Doesburg `Doesburg en de IJssel'