Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Kabinet verandert regeling vakantiespreiding

Het kabinet Balkenende heeft aangegeven de regeling voor de vakantiespreiding op een aantal punten te willen aanpassen. Met ingang van het schooljaar 2011/2012 zal de zomervakantie met één week ingekort worden. Daarnaast worden één week meivakantie en de kerstvakantie centraal vastgelegd.
Op dit moment zijn de vakanties buiten de zomervakantie allemaal zogenaamde âadviesdataâ. Scholen kunnen daar nu van afwijken. Het kabinet stelt wel voor om de resterende twee weken vakantie over te laten aan het onderwijsveld. Van adviesdata voor een voorjaarsvakantie en een herfstvakantie zal dan geen sprake meer zijn. De standsorganisaties voor het onderwijs hebben al aangegeven zelf met adviesdata voor die periodes te komen.
Namens RECRON nam Martin Maassen, bedrijfsgroepmanager voor de Kampeer- en Bungalowbedrijfsgroep, deel aan de commissie vakantiespreiding. Zijn oordeel is âgematigd positiefâ: âWij zijn blij met het voorstel van het kabinet om één week meivakantie centraal vast te leggen. Het afgelopen jaar was er ruim twee weken meivakantie, met als gevolg dat er een enorm weglekeffect richting buitenland ontstond. Wij zijn op zich ook positief over het voornemen om de stille (september)week van de grote vakantie af te halen. Deze dagen zullen als roostervrije dagen door de scholen worden ingezet. Daarnaast zullen de grote vakanties van de drie regioâs nu op elkaar aansluiten. Tot op heden was dat niet het geval. Het niet meer hanteren van adviesdata voor de voorjaar en de herfstvakantie kan tot een onduidelijke situatie leiden. Wij hopen echter dat het onderwijsveld daar zelf zal kiezen voor eenduidigheid en vooral duidelijkheid.â