Provincie Overijssel

Persbericht
Dit is een gezamenlijk persbericht van provincie Overijssel en Het Oversticht

Zwolle, 3 april 2009

Over stallen gesproken biedt inspiratie aan brede groep gebruikers Inspiratieboek stallenbouw met ruimtelijke kwaliteit

Op 8 april ontvangt de Overijsselse gedeputeerde Landelijk gebied, landbouw en water Piet Jansen uit handen van Jeroen Jansen, directeur van Het Oversticht, om 16.00 uur op Aver Heino het eerste exemplaar van de publicatie Over stallen gesproken.

In de agrarische sector doen zich vele ontwikkelingen voor. Nieuwe stallen van groot formaat en eigentijdse vormgeving, zoals serrestallen en boogstallen, doen hun intrede. Dit heeft invloed op het landschap en daarmee op de ruimtelijke kwaliteit.

De provincie Overijssel heeft behoud en versterking van ruimtelijke kwaliteit hoog op de agenda staan. Daarom heeft Het Oversticht in opdracht van de provincie Overijssel gewerkt aan een integraal overzicht van ontwikkelingen in de stallenbouw. Integraal, maar met specifieke aandacht voor melkveestallen, varkens- en pluimveestallen en voor de paardenhouderij. De ontwikkelingen zijn gekoppeld aan tips - 'do's' en 'don'ts'-, gericht op de ruimtelijke kwaliteit van het erf, de gebouwen en de directe omgeving. Thema's als situering, maat en vorm, materiaalgebruik, kleurstelling en mate van detaillering krijgen daarbij aandacht.

De resultaten van de studie zijn nu in de publicatie Over stallen gesproken bijeen gebracht. Deze is bedoeld als inspiratiebron voor een brede groep gebruikers: boeren, stalhouders, initiatiefnemers, beleidsmakers en adviseurs. Voor de publicatie is onderzoek gedaan, zijn studiedagen georganiseerd en vele gesprekken gevoerd met mensen uit het veld.

Informatie: Karin Obdeijn, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 42 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03