Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezondheidsfondsen blij met heldere koers minister Klink Eenduidige regelgeving noodzakelijk

Amsterdam, Den Haag, Leusden, 8 april 2009 -- KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds zijn blij met het heldere statement van minister Klink in de Tweede Kamer deze week over het rookverbod in de horeca. Hij geeft aan dat er nu geen aanleiding is het rookverbod en de handhaving aan te passen. De fondsen blijven voorstander van een rookvrije horeca zonder uitzonderingen.

Uitspraak in Breda
De rechter in Breda heeft vorige week een café-eigenaar vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Minister Klink geeft aan dat tot de uitspraak in hoger beroep ook eenmanszaken gewoon rookvrij moeten zijn. De handhaving door de VWA blijft eveneens ongewijzigd. KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds blijven voorstander van eenduidige wetgeving zonder uitzonderingen. Een eventuele uitzondering in de wetgeving brengt eigen en nieuwe problemen met zich mee. Ton Hanselaar, directeur KWF Kankerbestrijding: "In België heeft men juist veel problemen doordat er uitzonderingen zijn gemaakt. Die situatie moeten we hier niet willen opzoeken. En daarnaast kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: meeroken is zeer schadelijk. De wet is er om de gezondheid van de werknemers in de horeca te beschermen. Of dit in een eenmanszaak is of niet, er mag geen onderscheid komen in wie wel of niet beschermd wordt."

Geen uitzonderingen
Uit andere landen is bekend dat eenduidige regelgeving het beste werkt en het meest helder is voor iedereen, zowel bezoeker als ondernemer. Uitzonderingen leveren per definitie problemen op zo is gebleken. Hanselaar: "Daarom is men in België juist van plan de uitzonderingen op te heffen en de hele horeca rookvrij te maken. Het blijkt in de praktijk lastig uit te leggen waarom in de ene gelegenheid wel mag worden gerookt en in de andere gelegenheid niet. Wat wij ons in Nederland moeten realiseren is dat de mogelijke uitzondering van cafés zonder personeel niet betekent dat er dan geen problemen meer zullen zijn. Want wat doet een bedrijf met maar één medewerker? Gaan ze die ontslaan? Of worden medewerkers op papier onzichtbaar gemaakt? Ook in België zijn horecaondernemers die net buiten de uitzondering vallen trucs gaan uithalen om er net weer in te vallen. Verklaarbaar maar wenselijk is het niet."

Volksgezondheid blijft uitgangspunt
De Tabakswet is ontstaan vanwege de volksgezondheid. Dit moet leidend blijven in elke afweging en overweging. Iedere uitzondering, hoe klein ook, brengt nieuwe problemen met zich mee en daar is de volksgezondheid niet bij gebaat. Roken is sinds jaar en dag de meest voorkombare veroorzaker van ziekte en vroegtijdige sterfte in Nederland. 30% van de kankersterfte, 20% van de hart- en vaatziekten en 85% van alle COPD wordt veroorzaakt door roken. Hanselaar: "De tabakswet regelt de rookvrije werkplek voor werknemers, maar horecabezoekers hebben er ook veel baat bij."

Tabaksrook bevat onder andere 69 kankerverwekkende stoffen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de blootstelling aan tabaksrook in de horeca, voordat deze rookvrij werd, zeer hoog was. ///

Noot voor de redactie,