Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 8 april 2009

Amersfoort versterkt groene kwaliteit van de stad

Amersfoort werkt de komende jaren verder aan het versterken van vier groengebieden in de stad. Dit zijn Park Randenbroek, Maatweg, Waterwingebied en Vathorst Noord. De gemeente wil daarmee de aantrekkelijkheid van de stad, als plaats waar het goed wonen, werken, leren en recreëren is, versterken. Om dit te bereiken wil de gemeente een samenwerkingswerkingsovereenkomst aangaan met de provincie Utrecht. In de voorgenomen overeenkomst wordt gesproken over een financiële bijdrage van 9 miljoen euro door de provincie. Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht neemt naar verwachting eind april een definitief besluit over de samenwerkingsovereenkomst.

De projecten waar, naast geld van de gemeente en Europa, nu co-financiering van de provincie voor beschikbaar kan komen, zijn onderdeel van de visie Groen-Blauwe Structuur. De visie geeft een beeld van de gewenste situatie in 2015 en maakt afwegingen tussen verschillende functies van het landschap, zoals recreatie, natuur en landbouw. In de visie ligt de nadruk op het behoud van landschappen en het karakter van 'groen en blauw' in de stad, het versterken van natuur- en cultuurhistorische elementen en het zorgen voor voldoende recreatievoorzieningen zoals wandel- en fietspaden, sportvoorzieningen en volkstuinen.

Een van de projecten is Park Randenbroek, een belangrijke verbinding tussen de stad en het ommeland; hier wil de gemeente aan de slag om de landschappelijke, recreatieve en ecologische structuur te verbeteren. Park Randenbroek zal ondermeer gaan functioneren als een gevarieerd recreatief groengebied voor de hele stad. Daarom wordt de Heiligenbergerbeek verbeterd, met bijvoorbeeld de aanleg van beekarmen en bloemrijke graslanden aan de oever. Ook moet er een nieuwe entree voor het park worden gemaakt en zullen het bomenbestand en het padenstelsel worden aangepakt. Verder komt er een nieuwe fietsverbinding en meer groen bij de sportvelden. Op dit moment wordt voor Park Randenbroek en omgeving gewerkt aan een structuurvisie voor de versterking en ontwikkeling van het gebied.

Noot voor de redactie,