Ingezonden persbericht


Bouw mist BTW verlaging en vermindering bureaucratie in crisisplannen kabinet

Rotterdam, 8 april ­ Bouwend Nederland heeft al laten weten geemengde gevoelens te hebben bij het maatregelenpakket van de regering om de economische crisis aan te pakken. Dit wordt bevestigd door (de diverse marktpartijen uit) de bouwsector zelf. De bouwsector mist namelijk maatregelen zoals het verlagen van BTW tarief voor onderhoudswerkzaamheden (61%) en het doorbreken van de 'stroperigheid' van procedures/ verminderen van de bureaucratie (52%). Het verlagen van het BTW tarief heeft er in België toe geleid dat er meer interesse ontstond van kandidaat-woningbouwers en dat deze interesse zich doorzet naar contracten*. Desalniettemin is de bouwsector tevreden over de investeringen in ziekenhuizen (36%), scholen (35%) en het energiezuinig maken van woningen (32%). Alles bij elkaar bestempelt de bouwsector de aanpak van de Nederlandse regering van de crisis als 'matig' (56%). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 900 professionals uit de bouwsector.

BTW-tarief voor onderhoudswerkzaamheden had verlaagd moeten worden en bureaucratie verminderd Hoewel de bouwsector over een aantal maatregelen tevreden is, is er wat hen betreft ook een aantal gemiste kansen. Oftewel maatregelen die genomen hadden kunnen worden om, met name de woningbouwproductie, een impuls te geven. Hierbij valt te denken aan het verlagen van het BTW-tarief voor onderhoudswerkzaamheden van 19% naar 6%; dit wordt vooral door de klus- en onderhoudsbedrijven (81%), hoofdaannemers B&U (77%) en gespecialiseerde onderaannemers (73%) als gemiste kans gezien. Vandaag is bekend geworden dat deze maatregel (verlaging BTW tarief voor nieuwbouw van 21% naar 6%) in België een positief effect heeft gehad op de markt voor nieuwe woningen: veel informatieaanvragen over de regeling en vervolgens wordt deze interesse doorgezet naar contracten*. De architecten (63%), advies- en ingenieursbureaus (61%) en aannemers GWW (59%) zijn van mening dat juist nu het moment was geweest om de 'stroperigheid' van procedures, opgelegd door de overheid, te doorbreken, oftewel de bureaucratie verminderen. Andere veelgenoemde gemiste kansen zijn het halveren van de overdrachtsbelasting en het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie.

Gespecialiseerde onderaannemers blij met investeringen in scholen en ziekenhuizen, installateurs met energiebesparende maatregelen De regering heeft een flink pakket met maatregelen aangekondigd om de crisis aan te pakken. Deze maatregelen zijn onder te verdelen in 'arbeidsmarkt, onderwijs en kennis', 'duurzame economie', 'bouw en infra' en 'liquiditeitsverruiming bedrijfsleven'. Het blijkt dat elke marktpartij zo zijn eigen favoriete maatregel heeft, afhankelijk van de directe gevolgen die de maatregel heeft op de eigen activiteiten: aannemers GWW en de lokale overheden zijn het meest tevreden met de 213 miljoen euro voor het versneld uitvoeren van brugprojecten en renovatie van wegen (resp. 51% en 49%). Installateurs zijn het meest te spreken over de 320 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen voor woningen (41%) en gespecialiseerde onderaannemers (schilders, stukadoors, etc.) over de 320 miljoen euro aan investeringen in ziekenhuizen (51%) en 215 miljoen euro in scholen (51%).

Corporaties en advies- en ingenieursbureaus meest tevreden over aanpak regering Er zijn dus zowel positieve als negatieve geluiden te horen zijn over de aanpak van de Nederlandse regering en de te nemen crisismaatregelen. Het algemene oordeel van de bouwsector over de aanpak van de crisis door de Nederlandse regering is 'matig'. Dit percentage varieert van 49% (advies- en ingenieursbureaus) tot 66% (handel). Het meest tevreden met de aanpak van de regering zijn de advies- en ingenieursbureaus en de woningcorporaties: binnen beide partijen geeft een derde de aanpak het oordeel 'goed'.