NEN


Cursus voor het testen van medische elektrische toestellen

Op het moment dat medische elektrische toestellen een ziekenhuis binnenkomen, dienen ze te voldoen aan de algemene veiligheidseisen conform NEN-EN-IEC 60601-1. Voor het testen van medische elektrische apparatuur vanaf ingebruikname is de norm NEN-EN-IEC 62353 van toepassing. NEN organiseert op 8 april 2009 in Delft de cursus Testen van medische elektrische toestellen volgens deze norm.

De cursus is interessant voor medisch instrumentatietechnici, klinisch fysici en technische diensten van ziekenhuizen. Op het moment dat medische elektrische toestellen het ziekenhuis binnenkomen, gaan de gebruikers ervan uit dat de apparatuur voldoet aan de veiligheidseisen. Maar hoe kan de apparatuur veilig in gebruik worden genomen en hoe wordt getest of ze tijdens de gebruiksduur veilig blijven functioneren? Waar eindigt de verantwoordelijkheid van de leverancier, en waar begint die van de gebruiker? De cursus geeft antwoord op deze vragen.

Inhoud van de cursus
De cursus behandelt hoe en wat te testen na ingebruikname, reparatie, onderhoud en inspectie van medische elektrische toestellen. Ook in relatie tot de Europese richtlijnen, andere relevante normen en de voorschriften van de fabrikant. Ook praktische zaken komen aan de orde: wat zijn de eisen zijn voor (periodieke) testen, wat betekent elektrische veiligheid in relatie tot klasse-indeling van medisch gebruikte ruimten en wat zijn de eisen aan meetapparatuur. Voor meer informatie of om u in te schrijven kunt u surfen naar: http://cursusiec62353.nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 62353:2008 en (Norm)