Technische Universiteit Delft


door M&C

Promotie van dhr. D.A. Abbott: "Lactate tolerance in Saccharomyces cerevisiae"

08 april 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer D.A. Abbott | Master of Science in Applied Microbiology, Canada
promotor | Prof.dr. J.T. Pronk TNW

Lactate tolerance in Saccharomyces cerevisiae

Er is een duidelijke behoefte aan duurzame en minder milieu belastende alternatieven voor petrochemische brandstoffen en chemicaliën. Een belangrijke bijdrage hieraan zou kunnen worden geleverd door duurzame industrieel biotechnologische productie uit hernieuwbare grondstoffen. Door microorganismen geproduceerde organische zuren, zoals melkzuur, zijn een aantrekkelijk alternatief voor een belangrijke groep van chemische bouwstenen die nu nog uit aardolie worden geproduceerd. Hoewel de gist Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist) van nature geen grote hoeveelheden organische zuren produceert, is dit micro-organisme wel een zeer interessante kandidaat voor deze toepassing vanwege een hoge robuustheid en pH-tolerantie, een hoge glycolytische capaciteit en een lange geschiedenis van veilig gebruik bij de productie van brood, wijn en bier. Door het introduceren van heterologe genen en metabole routes in S. cerevisiae, is al aangetoond dat gist verschillende organische zuren kan maken. Echter voordat deze gemodificeerde gisten op industriële schaal kunnen worden toegepast, moeten een aantal hordes genomen worden, waaronder het negatieve effect van vooral hoge zuurconcentraties op bakkersgist bij lage pH. Dit proefschrift richt zich in het bijzonder op de robuustheid van S. cerevisiae gerelateerd aan de productie van melkzuur.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.
Â

Â
Â