Hogeschool Windesheim

Persbricht, 25 maart 2009

Tweehonderd jaar na zijn geboorte houdt de evolutietheorie van Charles Darwin de gemoederen nog altijd bezig. Een discussie tussen geloof en wetenschap, tussen creationisten, natuurwetenschappers en zij die de theorie van de Intelligent Design aanhangen: God heeft het evolutieproces âvoorgeprogrammeerdâ en daarin een hand gehad. Wat is hier aan de hand? Waarom voelen aanhangers van het Bijbelse verhaal de evolutietheorie als een bedreiging van hun geloof? En waarom proberen atheïsten van de evolutietheorie een soort levensbeschouwing te maken? Is er verzoening mogelijk tussen evolutietheorie en Bijbels scheppingsverhaal? Dit onderwerp staat centraal in Peper & Zout: smaakmakende gesprekken in Zwolle. Woensdagavond 8 april, 20.00 uur, Koestraat 3. Spreker is dr. ir. Jeroen de Ridder, docent wetenschapsfilosofie en kennisleer aan de VU en godsdienstfilosoof. Bezoekers worden van harte uitgenodigd mee te praten.

Ook tweehonderd jaar na zijn geboorte houdt Charles Darwin de gemoederen bezig. De evolutietheorie blijft een centraal punt in de discussie over geloof en wetenschap. Onlangs betuigde Andries Knevel, voorman van de Evangelische Omroep, spijt dat hij mensen op het spoor van het creationisme heeft gezet. Hij verklaarde niet meer te geloven in creationisme en zelfs niet meer in Intelligent Design maar wel in evolutie. Een paar dagen later betuigde hij vervolgens spijt van zijn spijtbetuiging.

Wat is hier aan de hand? Waarom winden mensen zich zo op over deze kwestie? Wat staat er op het spel? Waarom zien veel orthodoxe christenen een breed geaccepteerde wetenschappelijke theorie als een bedreiging voor hun geloof? En waarom proberen veel atheïsten van de evolutietheorie een soort levensbeschouwing te maken?

Op deze avond gaan we op zoek naar antwoorden op bovenstaande vragen. We doen dat door enkele centrale begrippen in de discussie over schepping en evolutie preciezer te analyseren. Op die manier kunnen we verder komen dan alleen het uitwisselen van oneliners en slogans en in plaats daarvan echt inhoudelijk met elkaar in gesprek gaan over de vragen waar deze discussie om draait. Wellicht kan er verzoening ontstaan tussen het Bijbelse scheppingsverhaal en de evolutietheorie van Darwin.

Dr.ir. Jeroen de Ridder (1978) doceert wetenschapsfilosofie en kennisleer aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Amsterdam en houdt zich daarnaast bezig met godsdienstfilosofie. Gespreksleider is drs. Arie Jansen, docent Ethiek en coördinator van het Centrum voor Innovatie & Kenniscirculatie.

Peper & Zout: smaakmakende gesprekken in Zwolle is een initiatief van de lectoren en VU podium van Windesheim. Iedereen is van harte welkom. Toegang is gratis.