Vrije Universiteit Amsterdam

De structuur en thermomechanische eigenschappen van de Europese lithosfeer


* Startdatum: 08-04-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De structuur en thermomechanische eigenschappen van de Europese lithosfeer


* Plaats: Aula


* Spreker: M. Tesauro


* Promotor: prof.dr. S.A.P.L. Cloetingh


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Voor haar promotieonderzoek ontwierp Magdala Tesauro een nieuw digitaal model van het buitenste gedeelte van de aarde (de Europese lithosfeer), EuCRUST-07 genaamd. Met dit model is een nieuwe indeling in lithotypes mogelijk zodat duidelijker is wat de structuur van de Europese korst is.

Het EuCRUST-07 model (35°N-71°N, 25°W-35°E) heeft een horizontale resolutie van 15'x15' en bestaat uit drie lagen: een sedimentlaag en twee lagen voor de kristallijne korst. Het model bevat onder andere de gemiddelde seismische snelheden in de boven- en onderkorst, die worden gebruikt voor het bepalen van de dichtheid.

Tevens gebruikte Tesauro in haar promotieonderzoek EuCRUST-07 voor de correctie van korsteffecten in een nieuw seismisch tomografisch (inwendige golven) model van de P- en S-golfsnelheidsverdeling onder Europa. Dit nieuwe tomografische model zette zij daarna om in een temperatuurmodel voor het bovenste gedeelte van de aardmantel.

Op basis van deze nieuwe modellen gebruikte Tesauro verschillende fysische parameters, zoals temperatuur, dichtheid en laagdikte, voor het inschatten en analyseren van de sterkte en elastische dikte van de Europese lithosfeer. Hierdoor is er meer inzicht mogelijk in de ontwikkeling van grootschalige geologische systemen en van specifieke geologische structuren in de ondergrond. Dit is zeer relevant voor de huidige en toekomstige voorzieningen (energie, water, veiligheid) van de mensheid, in het bijzonder in gebieden waar aardbevingen voorkomen.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam