Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 7 april 2009

Genie helpt met transport Amerikaanse roosmolen

Een compagnie van de Genie uit Wezep helpt Landschap Noord-Holland met het transport van een unieke Amerikaanse roosmolen naar de Kop van Noord-Holland. Woensdag 8 april wordt de molen in Nistelrode, Noord-Brabant gedemonteerd en als alles goed gaat komt de Amerikaan donderdag met een dieplader naar Petten. Landschap Noord-Holland kon de molen voor een relatief klein bedrag op de kop tikken. De molen heeft een toren van 12 meter en de 'wieken' een doorsnede van 9 meter.

Een roosmolen is een metalen windmotor die in de jaren '20 van de vorige eeuw werd geïmporteerd onder de naam Hercules. De molen is in de Verenigde Staten ontwikkeld en werd gebruikt voor irrigatiedoeleinden. Een aangepaste vorm met een kleiner rad werd in Nederland gebruikt als poldermolen. Tussen 1902 en 1925 zijn er zo'n 200 van deze molens geplaatst met name in Noord-Holland en Friesland. Nu staan er nog enkele tientallen in het landschap, soms in slechte staat. In Noord-Holland staat nog slechts één vergelijkbare molen in de Kalverpolder en een kleiner model bij Medemblik.

De roosmolen gaat in eerste instantie naar de werf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Petten en wordt daar onder meer door vrijwilligers verder gedemonteerd om later gereviseerd te worden.