Raad van State


woensdag 8 april 2009
Presentatie van het Jaarverslag van de Raad van State over 2008 in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort (Frits van der Poelzaal), Lange Poten 10 in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst presenteert mr. H.D. Tjeenk Willink, Vice-President van de Raad van State, zijn jaarlijkse Algemene beschouwingen. Uiteraard besteedt hij ook aandacht aan de adviserende en bestuursrechtelijke taak van de Raad van State in het afgelopen jaar. Op maandag 6 april, vanaf 10.00 uur, kunnen vertegenwoordigers van de media een gedrukt exemplaar van het Jaarverslag 2008 en een persbericht onder embargo ophalen bij de afdeling persvoorlichting van de Raad van State op Lange Voorhout 3 in Den Haag. Zij kunnen ook telefonisch of per mail een verzoek doen om deze stukken per post toegestuurd te krijgen. Deze kunnen echter pas op maandag 6 april worden verzonden. Zij moeten er dus rekening mee houden dat de stukken in dat geval op zijn vroegst op dinsdag 7 april in hun bezit zijn. Op bovengenoemde stukken rust een embargo tot woensdag 8 april 2009, 10.00 uur.
Meer informatie: Pieter-Bas Beekman, afdeling Communicatie, 070 - 426 47 73.

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Hengelo om een vergunning te verlenen voor de exploitatie van een erotheek met cabines aan de Tuindorpstraat in Hengelo. Een inwoonster van Haaksbergen had om deze vergunning verzocht. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat de erotheek in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Verder is het maximum aantal seksbedrijven dat op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening is toegestaan al bereikt, aldus de burgemeester. De vrouw bestrijdt dit standpunt. Volgens haar was de burgemeester niet bevoegd om op grond van de APV een maximum te verbinden aan het aantal seksbedrijven in de gemeente. Verder had de burgemeester haar de enig overgebleven vergunning moeten verlenen in plaats van aan een andere exploitant die op een later tijdstip een exploitatievergunning had aangevraagd. De rechtbank in Almelo heeft in juli 2008 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Hengelo om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan voor de erotheek. Het college heeft de vrijstelling geweigerd, omdat binnen een straal van 100 meter van de pand waar de erotheek zou moeten komen, een school is gevestigd. De vrouw bestrijdt dat er sprake is van strijd met het bestemmingsplan. Verder zou zij geen rekening hoeven houden met de afstand van 100 meter, omdat het niet gaat om een school maar om een horecagelegenheid die een praktijkopleiding verschaft voor de Scholengroep Twente. De vrouw vindt ook nog dat het college bij haar het vertrouwen heeft gewekt dat zij de vrijstelling wél zou krijgen. De rechtbank in Almelo heeft in juli 2008 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. Tegen beide uitspraken komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200806630/1 en 200806632/1)