Grootste subsidie ooit naar bijzondere nieuwe therapie diabetes type 1


----------

7 April 2009

Genezing van diabetes type 1 komt dichterbij dankzij een nieuwe celtherapie. Daarbij worden afweercellen van patiënten buiten het lichaam behandeld en weer teruggeplaatst. Daardoor stopt het ziekteproces. Het Diabetes Fonds heeft het Nederlandse onderzoek onlangs 1,6 miljoen euro toegekend, de hoogste subsidie ooit toegekend door het fonds.

Diabetes type 1 ontstaat door een vergissing van het afweersysteem. Dat vernielt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel normaal te houden. Het Diabetes Fonds heeft onlangs een centrum opgericht waarbinnen topexperts samenwerken om een manier te vinden om diabetes type 1 te genezen.

Projectleider dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden: "Het is een vergissing van ons afweersysteem en met de celtherapie die we hebben ontwikkeld, willen we die gaan corrigeren. Ik durf nu voorzichtig over genezing te praten al moeten diabetespatiënten nu niet direct naar hun arts rennen. In de komende vier jaar wordt eerst de veiligheid en vervolgens de mogelijke effectiviteit getest bij proefpersonen. Pas daarna kunnen we onze bevindingen op grotere groepen mensen met type 1 diabetes toepassen.''

De nieuwe therapie

Om de verstoring in het afweersysteem bij te sturen, halen de onderzoekers afweercellen uit het bloed van een patiënt. In het laboratorium worden die cellen gekweekt en 'behandeld' met bepaalde stoffen zoals vitamine D3. Dr. Roep: " We gebruiken dus geen paardenmiddelen die andere cellen kapot maken. Daarnaast zijn het cellen van de patiënt zelf en niet van een donor, wat tal van voordelen heeft."

Daarnaast bekijken de onderzoekers of niet alleen het afweersysteem de 'boosdoener' is bij het ontstaan van diabetes. Mogelijk doen de cellen die insuline produceren daar zelf ook aan mee.

Voor hun studies naar genezing zetten de onderzoekers een nationaal netwerk op voor grotere onderzoeken met proefpersonen met diabetes type 1 in Nederland. Dat is onder andere nodig om de nieuw ontwikkelde therapieën te kunnen testen.

> Kijk hier voor vragen en antwoorden over dit onderzoek