Ingezonden persbericht


Extreem veel woningen te koop

In het eerste kwartaal van 2009 is het aantal te koop staande woningen gestegen met maar liefst 22.000 woningen. Dat is 11% meer dan aan het einde van 2008. Totaal staan nu 210.000 woningen te koop, een absoluut record. De cijfers tonen aan dat het eerste kwartaal dramatisch was voor de woningmarkt. De vraagprijzen zijn gemiddeld gedaald met 1,5%.

Dat blijkt uit onderzoek van de website woonnieuws.nl. Het aanbod van woningen was nog nooit zo groot en is sinds 2002, het moment waarop de website met haar onderzoek startte, nog nooit zo snel gestegen. Verrassend genoeg doen vooral rijwoningen het momenteel niet goed. Juist in deze betaalbare prijsklasse zijn de vraagprijzen gedaald met gemiddeld 5%, terwijl het aanbod met ruim 15% steeg. Er staan nu meer dan 50.000 rijwoningen in Nederland te koop. Appartementen doen het relatief nog goed: de vraagprijs bleef gelijk en het aanbod steeg met 'slechts' 5%.

De sterke toename van het aanbod komt vooral door het uitblijven van verkopen. "Het aantal nieuw aangeboden woningen blijft toenemen. Intussen worden er nog maar zeer beperkt woningen verkocht", zegt woordvoerder Rob Keijzer van de website. Het dieptepunt is volgens hem wel bereikt. "Makelaars melden meer bezichtigingen en zelfs wat meer transacties. Het zal echter nog lang duren voordat het aantal woningtransacties op het oude niveau terug is".

Volgens woonnieuws.nl staan nu 31 van de 1.000 koopwoningen te koop. Een jaar geleden waren dat er 24. Keijzer ziet twee ontwikkelingen die hoop geven op herstel op de woningmarkt. "De hypotheekrente is sinds oktober 2008 al 10% gedaald, dus de hypotheek is 10% goedkoper geworden. Een verdere daling ligt nog voor de hand. Een tweede factor is dat iedereen zich nu bewust is van de slechte markt. Verkopers van woningen zijn inmiddels bereid zijn om hun prijs te laten zakken. Uiteindelijk komen vraag en aanbod dus wel weer bij elkaar."
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -