Gemeente Boekel


College neemt advies structuurvisie ter harte

De gemeente Boekel heeft een Structuurvisie voor de landbouwontwikkelingsgebieden Venhorst, Millseweg en Waterdelweg opgesteld.

In de commissiebehandeling van 18 maart j.l. is het voorstel van het college van 20 februari 2009 besproken. Aan de hand van onder andere de inspraakreacties en het inspreekrecht heeft de commissie in meerderheid geadviseerd de structuurvisie aan te passen. Het college heeft dit advies ter harte genomen en heeft nu uitgangspunten voor een aangepaste structuurvisie vastgesteld.

Wethouder Ketelaars: Er was onvoldoende draagvlak voor de eerdere versie van de structuurvisie. Voor de gemeente Boekel is het van groot belang dat het proces doorgang kan vinden. De enige manier om zelf het stuur in handen te houden en doelstellingen van de reconstructie te verwezenlijken is een actieve aanpak. Het college stelt voor de structuurvisie te wijzigen op de onderdelen: gezondheid, fasering, de Boekelse maat en geurbelasting.

Gezondheid
De commissie heeft in meerderheid geoordeeld dat met de grootste zorg moet worden omgegaan met de mogelijke nadelige gevolgen van de ontwikkeling van logs op de volksgezondheid. Het college onderschrijft dit standpunt en heeft dat in de nu voorliggende structuurvisie expliciet gemaakt.

Fasering
Ook is door de commissieleden aangegeven dat de voorgestane ontwikkelingsmogelijkheden (te) fors zijn. Het college stelt dan ook voor om gefaseerd te ontwikkelen. Tot 1 januari 2013 wordt ruimte geboden aan maximaal 4 nieuwvestigingen. Daarvan liggen er maximaal 3 in LOG Venhorst.

In het najaar van 2012 zal door de gemeenteraad een evaluatie plaatsvinden. Op basis van die evaluatie zal worden besloten of verdere doorontwikkeling mogelijk is. De evaluatie zal plaatsvinden op de volgende onderdelen:
Gevolgen van de nieuwvestigingen op de fijnstofbelasting; Gevolgen van de nieuwvestigingen op de geurbelasting; Gevolgen van de nieuwvestigingen op de landschappelijke inpassing.

De Boekelse maat
De commissie heeft vraagtekens gezet bij de forse investeringen voor nieuwe locaties. Kernpunt was dat het voor gezonde Boekelse bedrijven (financieel) mogelijk moet zijn door te starten in het LOG. Het college komt hier in de aangepaste structuurvisie aan tegemoet door onder anderen nieuwvestigingen te laten starten met een beperkte bouwblokgrootte.

Geurbelasting
Tot slot heeft de commissie Grondgebiedzaken haar zorgen geuit rondom de toename van de geurhinder als gevolg van de ontwikkeling van de LOGs. Jaarlijkse rapportages (uitgaande van de geurvisie) moeten voor monitoring en mogelijkheid tot sturing leiden.

Naast aanpassingen in de structuurvisie steekt de gemeente Boekel zeer actief in op het realiseren van de reconstructiedoelstellingen. Zo is er inmiddels met enkele grote intensieve veehouderijen een overeenkomst om de bedrijfsactiviteiten te beëindigden. Hiermee wordt de overlast op de kommen van Boekel en Venhorst vermindert en worden ontwikkelingen zoals woningbouw mogelijk gemaakt.