Partij voor de Vrijheid (PVV)

Agema eist ferme strafverhoging meisjesbesnijdenis woensdag 08 april 2009

Hieronder de inbreng van Fleur Agema tijdens een algemeen overleg over vrouwelijke genitale verminking.

AO Vrouwelijke Genitale Verminking - Inbreng
Ik wil de heren Pauw en Witteman bedanken voor het tonen van de besnijdenis van een klein meisje vorige maand in de uitzending waar ook staatssecretaris Bussemaker te gast was. Sommige dingen zijn zo gruwelijk dat zelfs ernaar kijken pijn doet, en dit was zo'n beeld. Maar het is toch beter de vreselijke waarheid onder ogen te zien om met een volledig bewustzijn aan een passende aanpak te werken. Het van pijn en woede vertrokken gezicht van het meisje en haar woorden: "Pappa, wat jullie doen is wreed!", hebben zich in ons collectieve bewustzijn verankerd. Ook de routinematige wijze waarop de mannen de handeling toepasten en het meisje in een houtgreep werd genomen, geven een blijvend gevoel van afkeuring.

Gelukkig zijn we in Nederland niet meer zo misplaatst tolerant ten opzichte van primitieve gewoonten van andere culturen als 16 jaar geleden toen de voorganger van de huidige staatssecretaris, dat was haar partijgenoot de heer Simons (dezelfde man die nu een hoofdrol speelt in het drama van de Zeeuwse Ziekenhuizen) vond dat de mogelijkheid onderzocht moest worden om vrouwenbesnijdenis in ons land toe te staan.

Deze staatssecretaris zal die misdadige toeschietelijkheid naar ik hoop en verwacht veroordelen maar dat wil niet zeggen dat haar eigen aanpak voldoende krachtig is of dat zij zich een bondgenoot van Ayaan Hirsi Ali mag wanen in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

De staatssecretaris heeft bij haar aanpak van de primitieve en gruwelijke misdaad die vrouwenbesnijdenis is gekozen voor een `geïntegreerde ketenaanpak', gericht op verschillende actoren die gezamenlijk in optimale synergie in het geweer worden gebracht via bewustwordingsprocessen.

Ik voorzie dat er weer heel wat belastinggeld zal worden verkwist aan projecten onder het mom de meest vreselijke misstanden, in dit geval ook misdaden, te bestrijden. Maar ja, de 'pilots' die in verschillende steden zijn uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris hebben zo'n gunstige resultaten opgeleverd. Laat ik de staatssecretaris iets verklappen. Ik heb voorheen uitgebreid onderzoek gedaan naar dergelijke subsidieprojecten en die 'pilots' slagen altijd en verdienen altijd navolging. Maar of er, nadat er eerst 2 en toen later 5 miljoen extra vrijgemaakt is om middels `voorlichting' het aantal besnijdenissen terug te brengen, er één meisje minder wordt beroofd van haar vrouwelijkheid, dat valt zeer te betwijfelen.

Een doorn in mijn oog met betrekking tot de maatregelen van de staatssecretaris is de rol die wordt toebedeeld aan religieuze leiders. Ik begrijp van de staatssecretaris dat zij gebruik wil maken van de autoriteit die deze vertolkers van de wil van Allah misschien hebben, maar dat is misplaatst. De staatssecretaris zelf is, als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat en de Nederlandse wet de opperste autoriteit en dat moet zij uitstralen.

Ik mis in de plannen van de staatssecretaris vooral een stok achter de deur. Het vrijwillige contract dat de staatssecretaris in navolging van de Fransen wil invoeren, kan in een heel specifieke situatie van nut zijn: als de in Nederland wonende ouders hun dochter een besnijdenis willen besparen, maar niet weten hoe ze weerstand moeten bieden aan opa, oma en de rest van de familie die in het land van herkomst met geslepen messen wachten op de komst van het onbesneden vrouwelijke familielid... voor die mensen zou het kunnen helpen om een contract met de staatsecretaris te tonen. Maar dat neemt niet weg dat het ook hier in ons eigen land, in deze stad Den Haag gebeurt.

De Partij voor de Vrijheid heeft de afgelopen twee jaar niet stil gezeten en vele voorstellen op dit vlak gedaan:

o Een breed (maar helaas niet door de coalitie +VVD) ondersteunde motie met het verzoek aan de regering om concrete resultaten van de 5 miljoen extra ter voorkoming van meisjesbesnijdenis meetbaar te maken.
o Een eveneens breed (maar helaas ook niet door de coalitie +VVD) gesteunde motie die verzoekt te onderzoeken waarom er in Nederland
- in tegenstelling tot Frankrijk nog nooit daders opgespoord, vervolgt en bestraft zijn en wat de rol van het Advies - en meldpunt Kindermishandeling hierin is.
o Een door GroenLinks, SGP en SP (en ook helaas niet door de coalitie +VVD) ondersteunde motie om te bewerkstelligen dat artsen die zich in ons land schuldig maakt aan meisjesbesnijdenis uit hun beroep worden gezet.
o Een door geen enkele andere partij gesteunde motie om in navolging van Engeland tipgeld uit te loven om meisjesbesnijdenis op te sporen.
o En tot slot een door geen enkele andere partij ondersteunde motie om wanneer op enig moment blijkt dat een meisje dat in ons land geboren is besneden is, dat dan na opsporing, vervolging en het uitzitten van de straf de daders worden gedenaturaliseerd en uitgezet.

Niet alleen is dat het enige effectieve middel dat wel werkt tegen deze weerzinwekkende vorm van zware kindermishandeling met blijvend letsel, het is ook wat moet. En de VVD kon bij monde van Henk Kamp in het vorige debat zeggen dat dit een belachelijk voorstel is, het is het enige voorstel dat recht doet aan het geweld dat kleine meisjes wordt aangedaan. Kleine meisjes spelen met poppen of wat mij betreft met autootjes maar worden niet zoals dat hier in Den haag gebeurt op de keukentafel gelegd en van hun vrouwelijkheid beroofd waarna ze nog een lolly meekrijgen om het heuglijke feit te vieren.

Dat brengt me ten slotte bij mij laatste en nieuwe voorstel voorzitter. De straf die op vrouwelijke genitale verminking staat is maximaal 12 jaar met een verhogende factor van 1/3 als het feit door een familielid is gepleegd. Deze straf moet als volgt worden verhoogd:

Art 303 Sr:

- Maximale gevangenisstraf 30 jaar.

- Minimale gevangenisstraf 10 jaar onvoorwaardelijk.
- Bij recidive 20 jaar met een minimum van 2/3.