Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 8 april 2009

Ruimere mogelijkheden voor starters op de woningmarkt

Voor starters op de woningmarkt wordt het kopen van een nieuwbouwwoning makkelijker. De gemeente Amersfoort heeft haar beleid voor van het toekennen van de zogenoemde startersleningen versoepeld en hoopt op deze manier het eigen woningbezit onder mensen met een lager inkomen te bevorderen. Bovendien geeft het college hiermee invulling aan een van de actiepunten om de economische crisis te bestrijden.

In de nieuwe regeling is het mogelijk om noodzakelijk meerwerk, zoals het realiseren van een badkamer of keuken, op te nemen in de lening met een maximum van 7,5% van de vrij op naam prijs van de woning. Een andere versoepeling is dat mensen die minimaal één jaar in Amersfoort wonen in aanmerking voor een starterslening. In de oude regeling bedroeg deze termijn twee jaar. De starterslening geldt voor nieuwbouwwoningen met een maximale prijs van ¤ 210.125,- (v.o.n.). Het maximale bedrag dat kopers kunnen lenen bedraagt ¤ 35.000,-.

Wethouder Luchtenveld: 'Het is juist in deze tijd van economische crisis belangrijk dat starters op de woningmark de mogelijkheid krijgen een woning te kopen. Dit stimuleert de woningbouw en tegelijkertijd de economie. Door de versoepeling van de regeling hopen we dat meer mensen hiervan gebruik gaan maken. Daarnaast gaan we financiële instellingen, makelaars en hypotheekadviseurs extra informeren. Via deze organisaties willen we de mogelijkheden van de starterslening beter bekend maken bij de doelgroep.

Naast de gemeentelijk starterslening biedt de gemeente ook de provinciale starterslening aan. De gemeente levert hieraan geen financiële bijdrage, maar heeft, in de vorm van een loketfunctie, een faciliterende rol. De provinciale lening maakt het voor starters die niet in Amersfoort maar wel in de provincie Utrecht wonen mogelijk, om geld te lenen voor het kopen van een nieuwbouwwoning in Amersfoort.

De gemeente heeft vooralsnog een beperkt budget voor het verstrekken van startersleningen. In 2009 kunnen, uitgaande van een maximaal te lenen bedrag van ¤ 35.000,-, ongeveer 77 leningen worden verstrekt. Zodra de gemeenteraad de verordeningen heeft vastgesteld, kunnen starters een lening aanvragen. Wanneer de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en de gemeente een positief advies van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) ontvangt, kan de lening worden verstrekt. Noot voor de redactie,