Leefbaar Utrecht

Persbericht
Stadspartij Leefbaar Utrecht
8 april 2009

Motie: Gemeente moet duurzaam gaan printen
Inktsparend lettertype spaart milieu én gemeentekas

Stadspartij Leefbaar Utrecht wil dat de gemeente Utrecht op een duurzame wijze gaat printen en e-mailen. Met zo'n 3500 werknemers is de gemeentelijke organisatie in staat om het goede voorbeeld te geven door te besparen op het inkt- en papiergebruik. Leefbaar Utrecht dient tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 9 april een motie in, die het college vraagt om op korte termijn te onderzoeken of het mogelijk is om snel enkele concrete milieuvriendelijke maatregelen te nemen.

Deze maatregelen zijn:

* Alle medewerkers van de gemeente Utrecht voegen een standaardregel zoals 'Denk aan het milieu voor u dit bericht print' aan hun ondertekening toe. De tekst mag - indien door de gemeente gewenst - enigszins afwijken.
* De printers worden zodanig afgesteld, zodat er automatisch dubbelzijdig geprint zal worden. Dit kan een papierbesparing van 30 procent opleveren.
* De gemeente stapt in 2009 over op het milieubesparende lettertype Ecofont. Door gebruik van dit lettertype kan de hoeveelheid gebruikte inkt circa 20 procent lager uitkomen.

Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gemeentelijke financiën. De besparing op inkt en papier maakt geld vrij voor andere nuttige bestedingen of kan teruggegeven worden aan de belastingbetalers. ps: Dit persbericht is helaas niet geschreven in het nieuwe lettertype Ecofont. De werkplekken van het Utrechtse stadhuis - waar ook Leefbaar Utrecht gebruik van maakt - beschikken hier (nog) niet over.


---- einde persbericht ----

De motie is als PDF-bestand aan deze e-mail toegevoegd. Voor meer informatie over het inktsparende lettertype Ecofont kunt u kijken op www.ecofont.nl Voor meer informatie over de motie kunt u contact opnemen met Vincent Oldenborg: 06-51472727 of de fractiekamer: 030-2861463.

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
tel: 030 - 2861463 web: www.leefbaarutrecht.nl Stadspartij Leefbaar Utrecht: "Niet links, niet rechts, maar Utrechts!"

Actuele Motie `Duurzaam printen'

De gemeenteraad van Utrecht bijeen op donderdag 9 april 2009.

Overwegende dat:


- De gemeente Utrecht hoge ambities heeft gesteld t.a.v. duurzaamheid;
- De Gemeente Utrecht een millenniumgemeente is, en onlangs de eerste stap is gezet naar een fair-trade-gemeente;

- De gemeentelijke organisatie veel gebruik maakt van papier, inkt en mailverkeer;
- Op het oog eenvoudige maatregelen t.a.v. duurzaam printen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het milieu;

- Deze maatregelen tevens een aanzienlijke financiële besparing kunnen betekenen;

- Deze milieusparende maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan het groene imago van (de gemeente) Utrecht.

Voorts overwegende dat:


- Een onderschrift als `Denk aan het milieu voordat u dit bericht print' onder alle gemeentelijke e-mails kan bijdragen aan de bewustwording bij de contacten van de gemeente;

- Printers tegenwoordig vrij eenvoudig zijn in te stellen op standaard dubbelzijdig printen, hetgeen een papierbesparing van circa 30 procent zou kunnen opleveren;

- Er sinds kort een inktbesparend lettertype `Ecofont' bestaat, dat circa 20 procent minder inkt verbruikt dan de nu gangbare lettertypen;
- Dat het lettertype Ecofont tevens beschikbaar is voor elke huisstijl en niet ten koste gaat van de leesbaarheid;

- Invoering van deze maatregelen mogelijk problemen zouden kunnen opleveren t.a.v. het huidige contract van de gemeente met de leverancier van de printers;
- Eventuele opstartkosten snel terugverdiend kunnen worden a.g.v. besparingen op inkt en printpapier.

Spreekt als haar mening uit dat duurzaam printen een goede methode is om het milieu en de gemeentefinanciën te sparen.

Draagt het college op om op korte termijn de mogelijkheden voor duurzaam printen te onderzoeken en de resultaten hiervan vóór de behandeling van de voorjaarsnota aan de gemeenteraad terug te rapporteren.

En gaat over tot de orde van de dag.

Stadspartij Leefbaar Utrecht
Vincent Oldenborg


---- --