Trots op Nederland

Nieuws

Debat aanstelling imams bij Defensie

Voorzitter,

Ik citeer: "mijn opvatting dat christenen nog altijd met de islam in oorlog zijn, wordt nagenoeg met de dag bevestigd. Ik geloof dan ook steeds minder in hecht broederschap tussen christenen en moslims; we kunnen elkaar hooguit tolereren."

Dat is een citaat van onze pas benoemde Marokkaanse imam bij Defensie. Nog een paar citaten. Ik weet dat ze al genoemd zijn, maar ik vind ze zo schandalig dat ik ze nog maar een keer herhaal.

"De christen Balkenende laat zijn dolle kruisvaarders op moslims jagen." Volgend citaat: "christen, hypocriet, Minister-president." Over de missie in Afghanistan: "het is niet meer dan een ordinaire poging om de mensen in eigen land te terroriseren en de eigen westerse waarden en normen op te leggen."

Ongehoord. Dit is een man die er duidelijk extreme opvattingen op nahoudt over de Nederlandse samenleving en over al het goede werk dat onze troepen doen in Afghanistan. Zo'n man hoort niet bij de overheid. En dit is uitgerekend de man die de staatssecretaris heeft aangesteld om onze jongens en meiden geestelijk bij te staan.

Woorden schieten tekort. Ik sta pal voor de vrijheid van meningsuiting, maar het kan toch niet zo zijn dat iemand met een dergelijke opvatting onze jongens en meiden geestelijk gaat ondersteunen? Hoe denkt de minister dat deze imam kan opereren binnen een organisatie die volgens hem kruistochten voert?

Dit is ook de man die het goedkeurt dat moslimmannen de hand weigeren van vrouwen. Ik weet wat dat betekent. Ik heb het zelf meegemaakt en het voelt heel akelig. Stel dat jij die soldatenvrouw bent, die moslimvrouw die ondersteuning wil hebben van deze imam, en dan begint hij met je de hand te weigeren? Kan de staatssecretaris garanderen dat dit niet zal gebeuren?

Tot slot: TrotsopNederland is niet tegen imams in het Nederlandse leger. Onze strijdmacht heeft geestelijk ondersteuners van allerlei religieuze achtergronden in dienst die goed werk leveren. Trots op Nederland is wel tegen de aanstelling van een fundamentalist. De vraag aan de staatssecretaris is dan ook om die benoeming per direct terug te draaien.

TrotsopNederland
Rita Verdonk.
8 april 2009