Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200803357/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Sluiting coffeeshop Easy Going in Maastricht) Uitspraak over de sluiting door de burgemeester van Maastricht van coffeeshop Easy Going aan de Hoenderstraat in Maastricht voor de duur van drie maanden. De burgemeester heeft de coffeeshop in juli 2006 gesloten, omdat Easy Going volgens hem ten onrechte mensen die niet in Nederland wonen (zogenoemde niet-ingezetenen) heeft toegelaten. Dit is sinds 2006 volgens een bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Maastricht verboden. De coffeeshop heeft zich verzet tegen de sluiting. In een eerder beroep is hij in april van dit jaar door de rechtbank van Maastricht in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank is de bepaling in de APV in strijd met artikel 1 van de Grondwet, het discriminatieverbod. Voor het weren van niet-ingezetenen bestaat volgens de rechtbank geen objectieve rechtvaardiging. De burgemeester is het niet eens met die uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat geen sprake is van strijd met het discriminatieverbod, omdat het onderscheid naar ingezetenen volgens hem gerechtvaardigd is als sprake is van bestrijding van criminaliteit zoals de handel in softdrugs. Ook de eigenaar van de coffeeshop is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Hij vindt dat het gemeenschapsrecht zich verzet tegen ongelijke behandeling van burgers van de Europese Unie. De Raad van State heeft partijen op 19 februari jl. medegedeeld dat hij van plan is prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg over de uitleg van de bepalingen in het EG-Verdrag waarin beperkingen op het vrij verkeer van goederen en diensten zijn verboden indien daarvoor geen rechtvaardiging kan worden aangevoerd. Ook heeft de Raad van State aangegeven van plan te zijn het Europese Hof te vragen of het discriminatieverbod uit het EG-verdrag in dit geval van toepassing is. De burgemeester en de eigenaar hebben eind februari en begin maart gereageerd op het voornemen van de Raad van State om prejudiciële vragen te stellen.
2. 200804901/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor drie woongebouwen in Dordrecht) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend aan Waalstroom III C.V. voor drie woongebouwen met parkeervoorzieningen aan de S.M. Hugo van Gijnstraat in Dordrecht. De woongebouwen zullen uit 123 appartementen bestaan. De wijkvereniging Zuidhoven is tegen de vergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar passen de hoge woongebouwen niet in de omgeving en vreest zij voor windhinder en schaduwwerking door de hoogte van de gebouwen. Ook zou het gemeentebestuur van onjuiste uitgangspunten zijn uitgegaan bij de beoordeling van de gevolgen van het bouwplan voor de verkeersontsluiting en -afwikkeling. Bovendien is het onderzoek naar de luchtkwaliteit niet goed uitgevoerd, aldus de vereniging. De zaak is op 24 februari jl. op zitting behandeld.
3. 200805069/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering vrijstelling en bouwvergunning voor partycentrum in Den Haag) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om een vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen aan twee inwoners van de gemeente voor een partycentrum/feestzaal op een bedrijventerrein aan de Fruitweg in Den Haag. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling geweigerd omdat iemand anders al een vrijstelling heeft gekregen voor een partycentrum op dat bedrijventerrein. Volgens gemeentelijk beleid is maar één solitaire uitgaansgelegenheid per locatie toegestaan en een van de locaties is het bedrijventerrein Fruitweg. De twee inwoners vinden dat het gemeentebestuur in hun geval een uitzondering hadden moeten maken op dit beleid. Het gemeentebestuur had volgens hen hun aanvraag en die van de ander tegelijkertijd moeten behandelen. Het college had nog geen vrijstelling aan de ander mogen verlenen, voordat ook op hun aanvraag was beslist, aldus de inwoners. Verder zou hun plan beter zijn. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2008 een eerder beroep van de twee mannen ongegrond verklaard. Zij zijn het echter niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 24 februari jl. op zitting behandeld.
4. 200805480/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Verhalen van kosten van ontmanteling hennepkwekerij in deelgemeente Charlois) Uitspraak over de ontmanteling door het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois van Rotterdam van een hennepkwekerij in een pand aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam. De deelgemeente heeft de kosten van de ontmanteling in rekening gebracht bij de eigenaar van het pand. De eigenaar is het niet eens met het besluit van de deelgemeente. Naar eigen zeggen wist hij niet dat het pand voor een hennepkwekerij werd gebruikt, aangezien het pand door hem werd verhuurd. Hij vindt het dan ook onterecht dat de kosten van de ontmanteling op hem worden verhaald. Volgens hem kan slechts de huurder worden verweten een illegale toestand te hebben geschapen. Hij komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat de rechtbank in Rotterdam in juni 2008 een eerder beroep van hem ongegrond had verklaard. De zaak is op 6 maart jl. op zitting behandeld. Zie ook soortgelijke zaak 200805472/1, waarin de Raad van State eveneens op 8 april uitspraak doet. In die zaak gaat het om een ontmanteling van een hennepkwekerij in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.
5. 200805540/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Tijdelijke vrijstelling jeugdhonk Time Out in Amerongen) Uitspraak over de tijdelijke vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug heeft verleend aan Woningbouwvereniging Amerongen voor het gebruik van een loods aan de Industrieweg Noord als jongerenontmoetingscentrum. De woningbouwvereniging heeft een deel van haar loods tijdelijk beschikbaar gesteld aan jeugdhonk Time Out, totdat het nieuwbouwproject Multifunctioneel Centrum Allemanswaard is gerealiseerd. De loods aan de Industrieweg mag van het gemeentebestuur uiterlijk tot 1 juli 2011 als jeugdhonk worden gebruikt. Een naburig vastgoedbedrijf vindt dat de gemeente de vrijstelling niet had mogen verlenen, omdat volgens hem niet zeker is dat het jongerenontmoetingscentrum uiterlijk op 1 juli 2011 ook echt weg zal zijn op die plek. Het bedrijf stelt namelijk dat het onduidelijk is of het nieuwbouwproject, en daarmee de nieuwe jongerenontmoetingsruimte, er daadwerkelijk komt. Ook is het vastgoedbedrijf van mening dat het jeugdhonk onaanvaardbare overlast meebrengt. Het bedrijf is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat de rechtbank in Utrecht in juli 2008 een eerder beroep van hem ongegrond had verklaard. De zaak is op 16 maart jl. op zitting behandeld.
6. 200805628/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Muziekkoepel aan de Scholtenbrug in Winterswijk) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft verleend voor een muziekkoepel aan de Scholtenbrug in Winterswijk. De muziekkoepel is een geschenk van de muziekvereniging Excelsior aan de bevolking van Winterswijk. De vereniging Het Museum en de vereniging Monumentenbelangen Winterswijk zijn het niet eens met de bouwvergunning. Zij vinden onder meer dat de muziekkoepel het open karakter van het park Scholtenbrug in het centrum van de stad aantast. Verder stellen zij zich op het standpunt dat het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen in de Scholtenbrug toestaat vanwege de bestaande cultuurhistorische waarden van het gebied. Ook zou het bouwplan niet aan de welstandseisen voldoen. De beide verenigingen zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat de rechtbank in Zutphen in juni 2008 een eerder beroep van hen ongegrond had verklaard. De zaak is op 10 maart jl. op zitting behandeld.
7. 200805734/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor antennemast voor mobiele telefonie in Mantgum) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Littenseradiel heeft verleend aan Vodafone Libertel voor een antennemast voor mobiele telefonie aan de Skillaerderdyk in Mantgum. Het gaat om een vakwerkmast met een totale hoogte van veertig meter, waarin drie GSM-antennes worden geplaatst. Een aantal omwonenden is het niet eens met de komst van de mast. Zij vinden dat het gemeentebestuur de bouwvergunning had moeten weigeren vanwege de gezondheidsrisico's door blootstelling aan elektromagnetische velden die de antennes veroorzaken. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juni 2008 hun beroep ongegrond verklaard. Zij zijn het echter niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 maart jl. op zitting behandeld.
8. 200806023/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor kerkgebouw Ouderkerk aan den IJssel) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Ouderkerk om een bouwvergunning te verlenen voor een kerkgebouw op een terrein aan de IJsseldijk West in Ouderkerk aan den IJssel. Het terrein is een weiland tussen de Abelenlaan en het bedrijventerrein Zijdepark. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat hij het weiland onbebouwd wil laten. De Kerkvoogdij van de Herstelde Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel is het niet eens met de weigering. Volgens haar heeft de gemeente bij haar het vertrouwen gewekt dat bebouwing op het weiland wèl mogelijk was. De Kerkvoogdij is van mening dat het kerkgebouw noodzakelijk is om in de gemeente Ouderkerk erediensten te kunnen houden. De rechtbank in Den Haag heeft in juni 2008 een eerder beroep van de Kerkvoogdij tegen de weigering ongegrond verklaard. Zij laat het hier niet bij zitten en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 17 maart jl. op zitting behandeld.
9. 200806291/1
datum van uitspraak: woensdag 8 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor pluimveehouderij in Groesbeek) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft opgelegd aan een pluimveehouderij aan de Dennenkamp in Groesbeek. Het gaat om een van de grootste kippenstallen van Nederland die plaats bood aan 300.000 legkippen. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf zonder milieuvergunning en dus illegaal in bedrijf was. De kippenstal is inmiddels ontmanteld. De pluimveehouder vindt dat er 'concreet zicht op legalisatie' bestond toen het college de dwangsom oplegde, omdat hij een aanvraag bij de gemeente had ingediend voor een nieuwe milieuvergunning voor het houden van 'slechts' 232.000 legkippen. Verder zal er een nieuw ventilatiesysteem worden geïnstalleerd, aldus de pluimveehouder, zodat de uitstoot van ammoniak sterk wordt teruggedrongen. In een uitspraak van februari heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zelf nog de milieuvergunning geweigerd die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek eerder aan de 'kippenfarm' had verleend, omdat het bedrijf niet aan de stanknormen kon voldoen. Die uitspraak met zaaknummer 200703236/1 is te lezen op de website van de Raad van State. De zaak is op 20 februari jl. op zitting behandeld. pagina: 1