Ingezonden persbericht


8 april 2009

Wortmann eist Europese interventie tegen aan de ketting leggen bruine vloot

Europa moet nu echt in actie komen om te voorkomen dat nog meer Nederlandse historische zeezeilschepen in Duitsland of Denemarken aan de ketting worden gelegd. Nu de lidstaten er keer op keer niet uit zijn gekomen welke veiligheidregels moeten gelden voor de bruine vloot, moet Europa ingrijpen, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann. Na het vastleggen van de "Mare Frisium" uit Laag Zuthem heeft Wortmann hierover een spoedvraag bij de Europese Commissie ingediend

Wortmann: "Ik vind het absurd dat de Duitsers de "Mare Frisium" in Hamburg aan de ketting hebben gelegd. Het is een illusie te denken dat historische zeezeilschepen aan de modernste veiligheidseisen voor cruiseschepen kunnen voldoen. Ze voldoen al aan hoge veiligheidseisen. Het is bizar dat schepen dan toch geweigerd kunnen worden".

Wortmann heeft al eerder bij de Europese Commissie aan de bel getrokken over het veiligheidsconflict. De Europese Commissie antwoordde toen dat de lidstaten er eerst zelf uit moeten komen. Voor de binnenvaart gelden al wel specifieke Europese veiligheidseisen voor historische schepen. Dat moet voor de zeezeilschepen ook gebeuren.

Wortmann: "Het is iedereen duidelijk dat dit conflict zonder Europese actie nog jaren zal blijven voortslepen. Europa moet met de landen om tafel gaan om een oplossing te vinden. Het CDA zal zich daar in Europa hard voor maken".

Ook in de Tweede Kamer wordt de druk opgevoerd. Zo komt er op initiatief van CDA´er Eddy van Hijum een Kameronderzoek naar de keuringseisen voor zeezeilschepen.