Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Veiligheidsindex 2008

Centraal station in het licht van de schijnwerpers

8 april 2009

Veiligheidsindex 2008 gepubliceerd
De Veiligheidsindex geeft een goed beeld hoe de buurt zich verhoudt met andere buurten en wat de ontwikkelingen op de langere termijn zijn.Â
De index is een gewogen cijfer van allerlei variabelen. De splitsing in een objectieve en subjectieve index maakt het mogelijk om te zien hoe in de voorgaande jaren feiten (met name politiecijfers) en meningen zich hebben ontwikkeld. Het gemiddelde is in 2003 gesteld op 100. Voor de Veiligheidsindex geldt (net zoals voor de Buurtcijfers): hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum
Burgwallen-Oude Zijde
In 2008 is dit één van de drie gebieden die nog rood scoort op de objectieve index. Hoewel de cijfers nog steeds rood zijn, is de objectieve veiligheidscijfers gedurende 2008 verbeterd. De drugsgerelateerde overlast en het geweld zijn afgenomen en vandalisme en diefstal komen minder voor. Overlast in deze buurtcombinatie blijft een aandachtspunt en wordt veroorzaakt door de vele verschillende bezoekers, de veelheid aan verschillende economische functies en de (nepdope) dealers. Sinds het rookverbod van kracht is, is er ook sprake van overlast door publiek rondom horecagelegenheden.

Burgwallen-Nieuwe Zijde
In 2008 is dit één van de drie gebieden die nog rood scoort op de objectieve index. Er is veel ingezet op de bestrijding van drugsoverlast. Ook zakkenrollerij is fors teruggedrongen (met de inzet van het doelgroepenteam van de politie zijn verschillende acties ondernomen), er vinden minder straatroven plaats en er worden minder vernielingen aangericht.

Nieuwmarkt/Lastage
De objectieve veiligheidscijfers ontwikkelen zich zeer positief voor deze buurt. De doelstelling voor 2010 is al ruimschoots behaald mede door de teruggedrongen drugsoverlast. Hoewel de veiligheid verbeterd is, blijft overlast een aandachtspunt. De overlast wordt afwisselend veroorzaakt door jeugd en alcoholverslaafden. In 2009 zal een pilot met straatcoaches gestart worden.

Weesperbuurt/Plantage
In deze buurtcombinatie is vooral de drugsgerelateerde overlast verminderd. In 2007 was er plotseling veel overlast van verslaafden en dealers. Na het instellen van een tijdelijk overlastgebied en gezamenlijke inspanningen, zijn de overlast en onveiligheid in 2008 nagenoeg verdwenen.

Grachtengordel Zuid
Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid gedurende de laatste vier maanden van 2008 stabiel zijn, vraagt vooral het verder terugdringen van (uitgaans) geweld extra aandacht. Stadsdeel Centrum heeft in samenwerking met betrokken partijen het actieplan Veilig Uitgaan opgesteld om het uitgaansgeweld tegen te gaan.

Oud West
De hoge overlastindex wordt door het stadsdeel nader onderzocht. Men wil een beter zicht hebben welke groep voor wat voor soort overlast zorgt om daarna in samenwerking met de politie specifieke oplossingen te kunnen aandragen. Een pilot in samenwerking met SAOA om jeugdoverlast tegen te gaan is in maart 2009 van start gegaan.

Zeeburg
Indische buurt west en oost
De stijging op de index inbraak is voornamelijk veroorzaakt door een notoire veelpleger die actief was in de gehele Indische Buurt. Deze persoon is aangehouden.
Oostelijk Havengebied
Hier is sprake van een stijging op de index geweld. Vooral rond winkelcentrum Brazilië heeft in de eerste helft van 2008 een aantal gewelddadige incidenten plaatsgevonden. Een aantal daders is aangehouden. Het gebied trekt door toename van horecagelegenheden en evenementen meer bezoekers aan. Ook is er sprake van een verschuiving van activiteiten wanneer de politie in de Indische Buurt optreedt. De politie probeert dit door gerichte actie, zowel in uniform als in burger, tegen te gaan.

Bos en Lommer
In alle buurten van Bos en Lommer en in het bijzonder in De Kolenkitbuurt is het aantal inbraken gedaald. Reden hiervoor is dat veel woningen zijn gesloopt omdat de Kolenkitbuurt een stedelijk vernieuwingsgebied is. Daarnaast is het stadsdeel in 2008 gestart met toezicht op straat waardoor er extra ogen en oren zijn. Het stadsdeel blijft aandacht houden voor inbraken en de verontrustende toename van drugs onder de jeugd. De lichte stijging van de subjectieve index zou te maken kunnen hebben met de sloop van woningen.

De Baarsjes
De Krommert1
De objectieve index laat toename zien voor de aangifte van (winkel)diefstal. Dit wordt veroorzaakt door een actie tegen winkeldiefstal in 2008 door de politie in samenwerking met de plaatselijke Albert Heijn. In een bepaalde periode zijn alle (pogingen tot) winkeldiefstal gemeld bij de politie wat geresulteerd heeft in hogere cijfers voor deze index.

Van Galenbuurt
De geweldindex laat voor deze buurt een stijging van 35 indexpunten zien. Openlijke geweldpleging tegen personen verdubbelde van 2 naar 4, een toename van 100% en eenvoudige mishandeling van 8 naar 11 gevallen. In absolute zin kent de Van Galenbuurt een zeer geringe geweldsproblematiek.

Amsterdam-Noord
Volewijck
De ontwikkeling in Volewijck is zorgelijk. Het slechte indexcijfer wordt vooral veroorzaakt door de aangiften geweld, overlast en vandalisme. Op dit moment is niet duidelijk wat de oorzaak is. Door het stadsdeel en politie wordt een nadere analyse gemaakt.

Geuzenveld
Slotermeer-Zuidwest
In deze buurtcombinatie wordt sinds oktober 2008 extra toezicht uitgeoefend en er is extra aandacht voor drugsgerelateerde zaken. De personen die toezicht uitoefenen wordt gevraagd alles te rapporteren, zo ook de geconstateerde vernielingen en dergelijke. Deze rapportages en extra aandacht voor o.a. drugs maakt dat er veel meldingen en registraties zijn.

Eendracht
De Eendracht is en blijft onder de aandacht waar (weer) extra naar gekeken wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het (ambulante) jongerenwerk.

Osdorp
In 2008 zijn in bepaalde buurten veel woningen opgeleverd. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal bewoners en een toename van delicten. Inmiddels is er een veiligheidsschouw geweest met gebruikers, politie en het stadsdeel waaruit enkele concrete adviezen zijn gekomen: snoeien van beplanting, extra verlichting, betere beveiliging van panden. In De Punt is een toename van het aantal inbraken te constateren. Vermoed wordt dat een kleine groep voor deze toename verantwoordelijk is. Op deze groep wordt extra ingezet door de politie.Â

Slotervaart
Het gaat in stadsdeel Slotervaart objectief gezien beter dan het Amsterdamse gemiddelde. De extra inspanningen vanuit het stadsdeel en de intensieve inzet van politie en SAOA op jeugdgroepen hebben geleid tot een daling in de criminaliteitscijfers en het aantal jeugdgroepen (van 8 naar 4). De subjectieve index is ook verbeterd maar niet zo sterk als de objectieve veiligheidsindex. De afgelopen jaren heeft zich een aantal incidenten voorgedaan die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel van de burgers, zoals TeC of Bilal B. incident. De politie brengt deze gebeurtenissen, die moeilijk zijn te vergeten in verband met de achterlopende subjectieve veiligheidscijfers.

Overtoomse Veld
De objectieve index heeft zich voor deze buurt sterk verbeterd. Dit komt door een enorme daling van het aantal auto-inbraken. De politie heeft in 2008 hier met prioriteit op gewerkt.
De subjectieve index is weliswaar verbeterd maar nog steeds hoog. Bewoners ervaren de daling van geregistreerde criminaliteit niet meteen als een verbetering van veiligheid.

Oost/Watergraafsmeer
Transvaalbuurt
In deze buurtcombinatie verbetert de objectieve index vooral door een sterke afname van de drugsindex. Het algemene indexcijfer benadert na een sterke verslechtering weer het stedelijk gemiddelde. Hoewel het drugsindexcijfer nog steeds hoog staat, lijkt de inzet van de âvliegende brigadeâ (toezichthouders met handhavingsbevoegdheid en veldwerkers van de GGD) een positief resultaat te hebben.

Omval/Betondorp
In deze buurtcombinatie valt vooral de verviervoudiging op van het aantal inbraken in boxen/schuren in het volkstuinencomplex Amstelglorie. De daders sloegen toe in de winterperiode toen de enige barrière, de sloot, bevroren was. De politie heeft de tuingroep geadviseerd toezicht voor hun terrein te organiseren. Een aandachtspunt in deze buurtcombinatie is de overlast.

Dapperbuurt
Deze buurtcombinatie ziet de ingezette verbetering zoals het opnieuw inrichten Dapperstraat, nauwe samenwerking met ondernemers (Keurmerk Veilig Ondernemen), acties vanuit politie en inzet toezichthouders, zich voortzetten en waardoor het indexcijfer het Amsterdamse gemiddelde benadert.

Zuidoost
Bijlmer-Oost
De cijfers tonen een lichte verslechtering t.o.v. 2007 na jarenlange verbetering. In 2007/2008 zijn een paar honderd woningen opgeleverd. Deze woningen en hun bewoners zijn een potentieel doelwit. Nieuwbouw bewoners zijn eerder geneigd aangifte doen. De toename van de drugsoverlast hangt vermoedelijk samen met drugsdeals in de kwetsbare nog niet vernieuwde delen van de EGK-buurt.

Nellestein
De verslechtering van de objectieve index voor Nellestein wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de toename van de inbraakindexcijfers: Inbraken uit boxen gekoppeld aan een grote aangiftebereidheid van de bewoners (van 10 aangiften in 2007 naar 91 aangiften in 2008). De hoge scores voor vandalisme en geweld worden verklaard doordat misdrijven in de metro worden geregistreerd bij het eindpunt van metro 53 (Gaasperplas). Gezien de kleine omvang van de buurtcombinatie Nellestein tonen kleine absolute verschillen grote schommelingen in de index. De subjectieve veiligheid laat echter een goede verbetering zien.

Holendrecht/Reigersbos/Amstel3
Deze buurtcombinatie laat een achteruitgang zien op zowel de objectieve als subjectieve index. De achteruitgang is terug te vinden in de categorieën overlast, vandalisme, winkeldiefstal en inbraak uit boxen en lijkt samen te hangen met (groepen) jongeren die voor overlast in de buurt zorgen. Daarnaast vragen enkele winkelcentra om aandacht: Holendrecht is kwetsbaar door de aangekondigde sloop over enkele jaren, Reigersbos heeft te maken gehad met enkele overvallen. Woonwijken Holendrecht/Reigersbos verhouden zich anders dan Amstel3 dat een bedrijventerrein is en waar het AMC en de IKEA publiektrekkende voorzieningen zijn.

Oud-Zuid
Stadsdeel Oud-Zuid blijft een van de veilige stadsdelen van Amsterdam, wanneer gekeken wordt naar de cijfers van zowel de objectieve als subjectieve index.
Diamantbuurt
De Diamantbuurt laat een goede ontwikkeling zien dat een gevolg lijkt te zijn van het inzetten van het Buurtveiligheidsteam. Dit team, bestaande uit politie en toezichthouders, is constant op straat om acties te ondernemen op prioriteiten zoals die door bewoners zijn geformuleerd.

Oude Pijp
De Oude Pijp kent een verslechtering op de objectieve index, maar een verbetering op de subjectieve index. Sommige delicten tonen meer aangiften, maar over het algemeen voelt men zich wel veiliger. Extra aandacht is er van politie en het stadsdeel voor geweld en vandalisme waar de score achteruit is gegaan ten opzichte van 2007.

Zuideramstel
Rijnbuurt
De overlastindex is gestegen doordat een persoon met psychische problemen herhaaldelijk onterecht het alarmnummer belt. In samenwerking met de politie wordt geprobeerd deze persoon te bewegen om het telefoonnummer niet meer te bellen. Ook zorginstanties zijn op deze zaak gezet.

IJsselbuurt
De overlastindex voor deze buurt is gestegen doordat ruim 80 meldingen van omwonenden aan het Meerhuizenplein zijn binnen gekomen over geluidsoverlast van spelende jongeren. Het probleem is al enige tijd bekend bij het stadsdeel. Via welzijnsorganisaties, politie en streetcornerwork probeert men de overlast te verminderen.