Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
8 april 2009


--Persbericht-

Bestuurskrachtmonitor Oost Gelre
Oost Gelre als een ambitieuze, toegankelijke en benaderbare gemeente

De gemeente Oost Gelre is een ambitieuze, toegankelijke en benaderbare gemeente. Dat blijkt uit de resultaten van de zogenaamde Bestuurskrachtmonitor, die de afgelopen weken gehouden is door de provincie Gelderland. In de monitor worden ook verbeterpunten benoemd. Die zijn inmiddels al door het gemeentebestuur opgepakt, zoals de verhouding tussen de gemeenteraad en het college van B&W.

Bestuurskracht is de balans tussen ambitieniveau, feitelijk handelen en de randvoorwaarden waarbinnen gewerkt wordt. Kort gezegd: de balans tussen willen en kunnen. In zes zogenaamde kwaliteitsdebatten is daar over gesproken met het college, de gemeenteraad, het management van de gemeente, de ondernemingsraad en een aantal mede-overheden als provincie en waterschap. Een belangrijke groep was ook het maatschappelijk middenveld. Dat zijn diverse instanties als Industriële kringen, bibliotheek, middenstandsverenigingen, belangenverenigingen kleine kernen en het onderwijs.

De optelsom van alle meningen geeft een beeld van hoe de gemeente Oost Gelre er voorstaat. Het geeft een overwegend positief beeld als het om de bestuurskracht gaat. Eén van de conclusies is dat de omslag na de herindeling in 2005 is gemaakt, de basis van de nieuwe gemeente Oost Gelre is op orde. Wel is er ruimte voor ontwikkeling en betere afstemming op andere eisen die door de herindeling zijn ontstaan, zoals het integraal denken.

Oost Gelre blijkt een toegankelijke en benaderbare gemeente. De dienstverlening wordt hoog gewaardeerd, maar ook hier is ruimte voor verbetering. Medewerkers zijn loyaal en er heerst een goede werksfeer. Kritisch kijken naar het eigen functioneren van medewerkers is een blijvend aandachtspunt. Ook de rolverdeling tussen raad en college is een aandachtspunt, vooral de balans tussen 'het politieke spel' en de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Datzelfde geldt ook voor de balans tussen ambities en financiële armslag.

In het rapport van de Bestuurskrachtmonitor zijn de sterke punten én de verbeterpunten overzichtelijk op een rij gezet. De uitkomsten zijn maandag 6 april doorgesproken met gedeputeerde Peters van de provincie Gelderland. Ook hij onderschreef de positieve indruk die uit het rapport naar voren komt en herkende dat ook in de manier waarop de gemeente Oost Gelre zich zowel lokaal als regionaal manifesteert.

Het rapport constateert dat de verbeterpunten al de aandacht van het gemeentebestuur hadden en dat er al acties op worden ondernomen. Ook daarvoor kreeg het gemeentebestuur complimenten. Het rapport is vanaf woensdagmiddag 8 april 15.00 uur in te zien via de website van de gemeente Oost Gelre: www.oostgelre.nl.