Ministerie van Financiën

FIOD-ECD spoort BTW-fraude van 3,5 miljoen euro op

Nieuwsbericht | 08-04-2009 | Uitvoering

De FIOD-ECD heeft een BTW-fraude van 3,5 miljoen euro opgespoord. Hiervoor zijn op 7 april 2009 negentien doorzoekingen verricht waarbij acht verdachten zijn aangehouden. Zij worden verdacht van fraude met personenauto's en deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachten hielden zich bezig met het verhandelen van jonge, dure, gebruikte personenauto's. Deze personenauto's werden met contant geld gekocht in Duitsland. Uit het FIOD-ECD onderzoek komt naar voren dat de verdachten in de afgelopen twee jaar voor ruim 20 miljoen euro aan personenauto's hebben verhandeld.

De doorzoekingen vonden plaats in de regio Alkmaar, Assen, Den Haag en Venlo. In België en Duitsland werden, in samenwerking met de opsporingdiensten aldaar dertien doorzoekingen verricht. Er is administratie en er zijn computers in beslag genomen. De Belastingdienst heeft onder andere beslag gelegd op (buitenlandse-)bankrekeningen, contant geld, personenauto's, woningen, inboedels en een recreatievaartuig. In totaal zijn bij deze actie in binnen- en buitenland circa 180 opsporingsambtenaren ingezet.

Staatssecretaris de Jager van Financiën vindt dat internationale BTW-fraude hard aangepakt moet worden. 'Het schaadt de goedwillende ondernemer.' Om BTW-fraude effectief te bestrijden is samenwerking tussen lidstaten noodzakelijk. 'Samen met mijn Franse collega heb ik al een netwerk opgezet op uitvoeringsniveau, waardoor signalen van mogelijke BTW-fraude in een vroeg stadium kunnen worden gedeeld met andere lidstaten."

BTW constructie

Er werd gebruik gemaakt van de volgende constructie: een handelaar verwerft BTW-vrij (0% BTW) personenauto's uit Duitsland. Vervolgens levert de handelaar de personenauto's in Nederland door, waarbij hij BTW berekent aan de afnemer. De handelaar draagt deze BTW opzettelijk niet af aan de Belastingdienst en bij onderzoek blijkt de handelaar onvindbaar te zijn (een 'ploffer'). De afnemer van de auto's brengt de BTW vermeld op de factuur van de ploffer in aftrek en levert deze auto's door aan een volgende handelaar en zodra de afnemer van de ploffer de BTW wel in aftrek brengt op zijn aangifte omzetbelasting treedt het verlies voor de schatkist op.