Ministerie van Financiën

Minister Bos reageert op rapport Commissie Maas

Nieuwsbericht | 08-04-2009 | Kredietcrisis

'Een welkom rapport'. Zo noemt minister Bos het rapport dat de commissie onder leiding van oud-bankier Cees Maas heeft gepresenteerd.

Een aantal aanbevelingen springt er uit. Zo is het volgens de minister goed dat banken weer ouderwets en degelijk gaan bankieren en het belang van spaarders en klanten voorop stellen. Ook wees hij op dat bankiers niet alleen een eed moeten afleggen, maar ook een verplicht examen moeten doen waarin hun kennis van bankzaken wordt getoetst, voordat ze aan hun werk beginnen. Het is belangrijk dat bankiers zelf begrijpen welke producten en diensten ze leveren. Een interessante aanbeveling over het depositogarantiestelsel is het idee om het stelsel niet voor elke spaarder op te laten gaan. Als mensen willen sparen bij banken die veel risico nemen omdat je daar meer rente krijgt is dat prima, maar dan wordt het tegoed ook niet gegarandeerd als het misgaat. Als je daarentegen bij een relatief veilige bank spaart dan moet je er wel op kunnen rekenen als het misgaat, dat je je geld ook terugkrijgt. De minister vindt dat hier verder naar gekeken zou moeten worden in Europees verband maar wil wel voorkomen dat de staat een soort superverzekeraar wordt.

Verder vindt Bos dat het nu niet moet blijven bij woorden maar de financiële sector moet de aanbevelingen omzetten in daden. Snelheid is hierbij het sleutelwoord. Het initiatief is aan de sector maar als deze geen tempo maakt zal de minister zijn verantwoordelijkheid nemen en kijken of bepaalde zaken in wetten verankerd moeten worden.