Uniek boek over Fela Kuti gepresenteerd


8 April 2009: boekpresentatie en filmvertoning in het Amsterdamse Tropentheater

AMSTERDAM, 20090331 -- Op 8 april wordt het boek Fela. Kalakuta Notes van de bekende musicoloog John Collins gepresenteerd in het Tropentheater, Amsterdam, met een filmvertoning over het leven van Fela Kuti en een interview met de auteur. In het boek geeft Collins een unieke blik van binnenuit in het veelbewogen leven van Fela Kuti, de popster van Nigeriaanse komaf die doorbrak in het Westen met zijn Afrobeat. Fusion avant la lettre van funk, jazz, soul en Afrikaanse ritmes.

John Collins speelde samen met Fela Kuti in de jaren zeventig, zowel in Ghana als in Nigeria. Voor dit boek maakte hij gebruik van persoonlijke herinneringen, dagboeken, eigen journalistiek werk, en interviews met vrienden en collega's van Fela Kuti. Aangevuld met Ghanese en Nigeriaanse krantenknipsels. Zo geeft hij een unieke blik van binnenuit in het veelbewogen leven van Fela Kuti.

Fela's muziek, de verbanning uit Nigeria, de dagen in Ghana, de Kalakuta Republic, zijn harem van 27 vrouwen, zijn arrestatie, alles komt aan de orde. Het boek is uitbundig geïllustreerd met prachtige foto's van Jak Kilby, Rico d'Rozario en Thierry Secretan, bekende fotografen op het gebied van Afrikaanse muziekcultuur. Daarnaast bevat het boek onthullende foto's uit het privéarchief van de auteur.

Boekpresentatie
Het boek wordt gepresenteerd na vertoning van de film `Suffering and smiling', een indringend filmportret van het leven van Fela Kuti. Stan Rijven gaat dan in gesprek met auteur John Collins die speciaal overkomt uit Ghana. Het filmprogramma met interview vinden plaats op dinsdag 7 april in het Zuiderpershuis in Antwerpen, en op woensdag 8 april in het Tropentheater in Amsterdam, vanaf 20.30. Deze maken deel uit van het regulier theaterprogramma (serie Muziek in Beeld) en zijn voor publiek toegankelijk.

Boekgegevens
Fela. Kalakuta Notes
Door John Collins, met een discografie van Ronnie Graham. Foto's van Jak Kilby, Rico d'Rozario, Thierry Secretan
Engelstalig, paperback
ISBN 978 90 6832 748 9
¤ 25,00





Ingezonden persbericht