Meerderheid Nederlandse bevolking weet niet meer betekenis van Pasen


BARNEVELD, 20090408 -- Ruim 45 % van bijna 12.000 geënquêteerden denkt bij Pasen niet als eerste aan een christelijke feestdag. Men geniet dan van een extra vrije dag, denkt aan het begin van de lente of aan tradities zoals de paashaas, eieren of een paasvuur (13,4 %). Ook familiebezoek wordt veel genoemd. 34,4 % denkt bij Pasen het eerst aan dat Jezus is opgestaan uit de dood. 15,4 % denkt aan de kruisiging en dood van Jezus terwijl dat met Goede Vrijdag wordt herdacht.

Ondanks dat bijna tweederde (65,6 %) van de respondenten bij Pasen niet als eerste aan de opstanding van Jezus denkt wil het overgrote deel (72%) toch niet de 2e paasdag inruilen voor een vrije dag i.v.m. de Ramadan. Dit blijkt uit een onderzoek op de website www.watgelooftu.nl. 11.879 mensen gaven de afgelopen weken hun mening over Pasen en verwante religieuze onderwerpen.
Andere onderwerpen die ook onderzocht werden is het geloof in een leven na de dood. Een kleine meerderheid (54%) gelooft in een leven na de dood, 20 % gelooft van niet en 27 % weet het niet. Actuele onderwerpen werden ook niet geschuwd; 21 % is het met Andries Knevel eens dat de aarde wel is geschapen maar niet in 6 dagen. 27 % denkt dat de aarde in 6 dagen is geschapen terwijl een even groot percentage vindt dat deze niet is geschapen. Deelnemers aan de enquête op de site www.watgelooftu.nl ontvangen op verzoek een samenvatting van de resultaten van het onderzoek.





Ingezonden persbericht