Ingezonden persbericht

Persbericht 8 april, Amsterdam
Stichting HIV Monitoring
Embargo 8 april 23 uur

Nieuw onderzoek: 'HIV infecties moeten eerder behandeld worden',
aldus directeur Frank de Wolf van Stichting HIV Monitoring

* Bijna 30% meer Aids gerelateerde sterfte door te late start behandeling HIV infecties
* Publicatie nieuw onderzoek van internationaal consortium met Nederlandse bijdrage deze week in The Lancet.
* 'Onderzoek is een doorbraak. Eerder behandelen heeft enorme positieve gevolgen'

Nieuw onderzoek onder ruim 45.000 personen in West Europa en de Verenigde Staten toont aan dat onder de personen die te laat met HIV behandeling zijn begonnen bijna 30% meer aan Aids gerelateerde sterfte voorkomt. 'De huidige richtlijn voor artsen om met behandeling te beginnen ligt nu te laag. Daardoor begint behandeling te laat' aldus Frank de Wolf, directeur van de Stichting HIV Monitoring en co-auteur van het artikel dat vandaag gepubliceerd wordt in het gezaghebbende medische tijdschrift 'The Lancet'*.

'Dit onderzoek is een doorbraak, omdat het laat zien dat eerder behandelen enorme positieve gevolgen heeft. Belangrijk is nu het testbeleid voor HIV verder te verbeteren en met AIDS behandelaars de richtlijn voor het starten van anti-HIV behandeling opnieuw te bekijken', aldus de Wolf.

De richtlijn om met behandeling te beginnen wordt bepaald door het aantal CD4 cellen in het bloed. CD4 cellen spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infecties. Door de HIV infectie daalt het aantal CD4 cellen. Is het aantal CD4 cellen te laag, dan neemt de afweer af. 'Het resultaat van anti-HIV behandeling is gewoon beter als je begint op een moment, dat je nog niet zo veel CD4 cellen aan HIV hebt verloren' aldus de Wolf.

Nieuwe medicijnen
Tot op heden werd o.a. langer gewacht met behandeling omdat de medicijnen levenslang moeten worden geslikt en er ernstige bijwerkingen kunnen optreden. 'We weten nu meer over die bijwerkingen en kunnen ze beter beheersen. Bovendien zijn er nu betere medicijnen, waarvan de bijwerkingen minder heftig zijn', aldus de Wolf. 'Daarmee vervalt een belangrijk argument om de behandeling pas in een laat stadium te beginnen.

Rol Stichting HIV Monitoring in het onderzoek
Dit internationale onderzoek is mede uitgevoerd met behulp van gegevens die door de Stichting HIV Monitoring in samenwerking met de 25 HIV behandelcentra in Nederland worden verzameld van patiënten die met HIV zijn besmet en die in Nederland worden behandeld. Deze nationale gegevensverzameling is bekend onder de naam ATHENA (AIDS Therapy Evaluation Netherlands).

* Het artikel in The Lancet is getiteld: 'Timing of initiation of antiretroviral therapy by Aids free HIV 1 - infected patients: a collaborative analysis of 18 HIV cohort studies'.