De vraag van gisteren: leukere prijzen

Amsterdam, 08 april 2009

Steeds minder consumenten zien de prijzen sterk stijgen. De inflatie daalt stap voor stap en komt deze zomer onder de 1% uit. In 2009 stijgen de lonen met meer dan 3%. Het positieve verschil wordt niet zomaar uitgegeven.

De prijzen stijgen nog steeds, maar het tempo van de prijsstijging neemt af. Ook de respondenten op de ING Vraag van vandaag zien de afgelopen twaalf maanden de prijzen stijgen. Wel neemt de groep die de prijzen sterk ziet stijgen verder af (23%) en de groep die zwak to matige prijsstijgingen ziet verder toe. Inmiddels neemt de meerderheid (51%) van de 51.300 respondenten zwak tot matig stijgende prijzen waar. De sterke stijging van de voedsel- en benzineprijzen komt ook steeds verder achter ons te liggen.

Inflatie gaat halveren

Morgen publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwste inflatiecijfers over maart. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de inflatie weer iets verder afneemt en op 1,8% zal uitkomen. De komende maanden zullen de prijsstijgingen naar verwachting nog verder afnemen en zelfs meer dan halveren. In juli en augustus is de verwachting dat de inflatie onder de 1% zakt. Van sommige prijzen weten we nu al dat ze zullen veranderen. Zo zullen de energietarieven flink omlaag gaan. Dat helpt de inflatie verder naar beneden te brengen. Ook afschaffing van de vliegtax zal de inflatie iets drukken. Wel stijgen de huren dit jaar harder de dan vorig jaar, dat duwt de inflatie iets omhoog. We weten verder ook dat winkeliers hun prijzen niet of niet te veel kunnen opschroeven, omdat consumenten, vanwege de huidige economische situatie, voorzichtig zijn met geld uitgeven.

Lonen stijgen harder dan prijzen

Al met al komt de gemiddelde prijsstijging over heel 2009 iets boven de 1% uit. De vandaag door het CBS gepubliceerde Cao-loonstijging over het 1e kwartaal ligt daar met 3,7% nog een flink stuk boven. Ook voor de rest van het jaar verwacht het ING Economisch Bureau dat de Cao-loonstijging flink boven de inflatie uitkomt. Dat betekent dat er meer gekocht kan worden van dat loon. Toch zorgen de onzekere vooruitzichten ervoor dat veel consumenten besluiten de hand even op de knip te houden. Aan de prijzen zal het echter niet liggen.

© 2009 ING Economisch Bureau