Ingezonden persbericht


Persbericht

Tweede kamerlid Gill'ard (PvdA) komt tijdens de IPU vergadering op voor tienermoeders in Nederland en wereldwijd

Tijdens de 120ste Assemblee van de Inter Parliamentary Union (IPU) zal Gill'ard als speciale gastspreker reproductieve rechten en gezondheid van meisjes addresseren. Hiermee geeft zij een belangrijk vervolg op de Roadmap voor Veilig Moederschap die vorig jaar in de Tweede Kamer tot stand kwam door parlementariers uit 36 landen. Tijdens de IPU conferentie in Addis Abeba roept Gill'ard de aanwezige Parlementariers op zich in te zetten dat tienerzwangerschap hoger op de politieke agenda komt. Kamerleden moeten vaker hun oor te luister leggen bij opgroeiende meisjes en hun behoeften en bedreigingen op het terrein van seksualiteit serieus nemen. De wereld vergroent en jongeren nemen steeds vaker deel aan het politieke proces, ze laten steeds vaker hun stem horen. Dat gebeurt in ontwikkelingslanden alsook in Nederland als andere donorlanden. We moeten daarom ook nieuwe manieren vinden om informatie over seksualiteit en zwangerschap met hen te communiceren waarbij rekening wordt gehouden met hun agency.

Naast grotere politieke participatie experimenteren jongeren steeds vaker met sex, met het risico op vroegtijdige zwangerschappen en SOA's. Tienerzwangerschap kan desastreuze gevolgen hebben voor studie of gezondheid. Met name in ontwikkelingslanden sterven tieners vaker aan de gevolgen van zwangerschap en bevalling dan volwassenen. We moeten toe naar nieuwe manieren om te communiceren over gezond sexueel gedrag en toekomstperspectieven van meisjes.

Gill'ard heeft daartoe in Nederland een campagne gestart om tienermoeders te bereiken. Op 9 mei 2009 zullen zij gezamelijk het Landelijk Platform jonge ouders oprichten.

Gill'ard zal in Ethiopie, waar de IPU conferentie wordt gehouden, focussen op reproductieve rechten en gezondheid van meisjes als invuling van de Roadmap voor Veilig Moederschap. Deze Roadmap is gemaakt tijdens de conferentie die vorig jaar is georganiseerd door de IPU, WHO en de Tweede Kamer.

Gillard spreekt op woensdagochtend.



Ingezonden persbericht