Ingezonden persbericht


Nikkie Plessen en Sascha Visser nemen energiegedrag scholen onder de loep

In eneco's strijd om watt
Amsterdam/Rotterdam, 8 april 2009 - Bekende Nederlanders Sascha Visser en Nikkie Plessen hielpen gisteren en vandaag leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool in Amsterdam en de Van Brienenoord School in Rotterdam in het kader van de Strijd om Watt. Met nog twee dagen te gaan wilden coaches Sascha en Nikkie de leerlingen nog wat extra aanmoedigen. En ook waren ze wel benieuwd wat de leerlingen en hun leraren tijdens deze competitie hebben opgestoken van energie en energieverbruik. En daarbij namen zij ook het energiegedrag van de leraren eens onder de loep. Want zijn leraren ook wel voldoende energiebewust?

De twee scholen doen mee aan de 'Strijd om Watt'. De Strijd om Watt is een wedstrijd tussen Amsterdamse en Rotterdamse basisscholen met als doel in twee weken tijd zo veel mogelijk te weten te komen over energie en energiebesparing. Nikkie en Sascha - die vanaf de aftrap van de 'Strijd om Watt' de rol van coach vervullen van respectievelijk de Amsterdamse en Rotterdamse scholen - stroopten de mouwen op om samen met de leerlingen nog flink wat extra punten te scoren.

Toen Sascha en Nikkie naar de school gingen, waren ze vooral nieuwsgierig hoe de leerlingen de Strijd om Watt oppikken. Vinden ze het leuk? Leren ze er van? En zijn ze echt in staat om die kennis om te zetten in besparing? Sascha ging gisteren met groep 8 van de Van Brienenoord School aan de slag en Nikkie vanochtend met de leerlingen van de Oranje Nassauschool. Zoals elke dag tijdens de Strijd om Watt kregen de leerlingen ook gisteren en vandaag weer opdrachten om zoveel mogelijk over energie en energiebesparing te weten te komen.

Enthousiast en leergierig
'Ongelofelijk hoe handig ze er mee zijn. En zo leergierig,' zegt Sascha. Bij vertrek is hij onder de indruk, 'Ja, ik moet je zeggen, dit had ik niet verwacht, want zelf kan ik nog veel leren op het gebied van energiebewustzijn. Stroomverbruik is een belangrijk onderwerp. Als je serieus een bijdrage wilt leveren aan het milieu, dan kun je thuis en op school goed beginnen. En die kids zijn echt kleine experts geworden. Maar vooral hun gedrevenheid, hun enthousiasme, ze zetten zich echt in voor elke Watt die er bespaard kan worden. Daar kun je als volwassene nog wat van leren.' 'Ja', beaamt Nikkie, 'mijn leerlingen in Amsterdam zijn ook zo enorm gedreven, geweldig om te zien. We hebben zelfs een bezoek gebracht aan de kamer van de directeur die op dat moment aan het lesgeven was en daar CD, printer, computer en lampen uitgedaan.'

Nog een paar dagen
De Rotterdamse Van Brienenoord School staat op dit moment op een tweede plaats en maakt dus kans op de hoofdprijs. Aanstaande zaterdag wordt de grote finale gespeeld in het televisieprogramma Nickelodeon.