Ingezonden persbericht


Nr. 099

Hilversum, 08 april 2009

TWEE EO-NETWERK DOCUMENTAIRES GENOMINEERD VOOR DE TEGEL 2008

Drie Netwerk documentaires, waarvan twee van de EO, dingen mee naar de hoogste waardering voor de beste journalistiek; De Tegel 2008. Geertjan Lassche is genomineerd in de categorie 'nieuws' met zijn rapportage over illegale adoptie in China. Het verhaal over verminkte vrouwelijke veteranen uit de Irak-oorlog van Melienna Beckmann leverde haar een nominatie in de categorie 'achtergrond' op.

Uit totaal 286 inzendingen heeft de eindjury van De Tegel 2008 zestien producties en drie talenten genomineerd. De jury laat weten dat zij aangenaam verrast waren door de kwaliteit van de inzendingen, vooral in de categorie 'achtergrond'. De winnaars worden op 12 mei bekendgemaakt tijdens het Feest voor de Journalistiek. Alle genomineerde inzendingen zijn te bekijken of te beluisteren op www.detegel.info onder 'Bekijk hier nominaties De Tegel 2008'.

Adoptieschandaal China
In China ontdekte verslaggever Lassche dat kinderen als gevolg van de 1-kind-politiek worden afgepakt en terecht komen in kindertehuizen, waaronder een tehuis waar ook Nederlandse adoptie-organisaties aan meedoen. Daarnaast onthulde een directeur van een Chinees kindertehuis dat structureel forse bedragen zijn betaald voor aanvoer van kinderen, onder andere aan kinderhandelaren. De reportage zorgde voor veel ophef onder adoptieouders in binnen- en buitenland. Diverse buitenlandse media, ondermeer Belgie en Amerika, besteedden aandacht aan de kwestie. Ook werd het verhaal uitgezonden in China en eistte de Tweede Kamer een adoptiestop.

De verminkte vrouwelijke veteranen uit de Irak-oorlog Beckmann volgde drie Amerikaanse vrouwen die alles hebben opgegeven om voor hun land te strijden. Opmerkelijk is dat veel vrouwelijke veteranen het niet eens waren met de keuze van Bush om Irak binnen te vallen. Toch zijn ze gegaan om hun land te dienen. Van degenen die gewond zijn teruggekomen, is een groot deel zwaar gewond, gehandicapt of zelfs misvormd. De Amerikaanse defensie doet er alles aan om de harde realiteit wat betreft deze vrouwelijke veteranen niet naar buiten te laten komen. De drie vrouwen uit de reportage lijden nog dagelijks onder hun verwondingen, toch geven ze op de vraag "Would you go again?" een verrassend en opmerkelijk antwoord.


---

Noot voor redactie,