Commissariaat voor de Media

30 maart 2009

Omroepverenigingen leveren uiterlijk 8 april ledenbestanden aan

Bestaande omroepverenigingen, aspirant omroepverenigingen en nieuwe omroepverenigingen die deel willen uitmaken van het publieke bestel, moeten uiterlijk 8 april hun ledenbestand (zoals dat er uit ziet op 1 april) bij het Commissariaat voor de Media aanleveren.

Het Commissariaat neemt uit het ledenbestand van elke omroep een aselecte steekproef om op basis daarvan te beoordelen hoeveel leden binnen het ledenbestand van de omroep voldoen aan de mediawettelijke criteria (minimaal zestien jaar, woonachtig in Nederland en zelf het lidmaatschapsgeld voldaan hebbend) en dus daadwerkelijk meetellen. Nieuwe initiatieven hebben minimaal 50.000 leden nodig. Voor de reeds bestaande omroepen en de aspirant-omroepen (LLiNK en MAX) geldt dat zij minimaal 150.000 leden dienen te hebben. Het Commissariaat streeft ernaar de ledentellingen uiterlijk eind juni af te ronden.

Alle omroepverenigingen moeten uiterlijk eind juli hun aanvragen voor een erkenning voor de periode 2010-2015 bij het Commissariaat inleveren, samen met hun beleidsplan voor die periode. Voor 1 oktober brengen de Raad voor Cultuur, de raad van bestuur van de NPO en het Commissariaat voor de Media afzonderlijk advies uit aan de minister, die uiteindelijk beslist over de erkenningverlening.