Politie Haaglanden

Persberichten 9 april

Haaglanden, 09-04-2009

Motorrijder onderuit
Den Haag Een 28-jarige man ging woensdag 8 april om 16.01 uur op de Lozerlaan met zijn motor onderuit, omdat hij uitweek voor een auto voor hem die van rijstrook veranderde. De motorrijder hield geen letsel aan het ongeval over. De 52-jarige automobilist stopte direct en ging naar de motorrijder toe om poolshoogte te nemen. In onderling overleg handelen zij verder de verzekeringskwestie af.

Snelheidscontroles
Den Haag Tijdens snelheidcontroles op de Loevesteinlaan en de Neherkade zijn woensdag 8 april 2722 passerende voertuigen gecontroleerd of de automobilisten. Van hen reden 538 bestuurders harder dan toegestaan. Zij krijgen binnenkort een proces-verbaal thuis bezorgd. De hoogst gemeten snelheid was 93 km per uur, terwijl 50 km/u de maximumsnelheid is.

Zakkenroller aangehouden
Den Haag De politie hield woensdag 8 april rond 19.00 uur een zakkenroller aan op de Parallelweg. De 37-jarige Hagenaar was even daarvoor door beveiligers betrapt toen hij in de tram een portemonnee stal. De politie nam de man mee naar het politiebureau voor verhoor.

Vechtersbazen aangehouden
Den Haag De politie hield woensdag 8 april rond 12.06 uur vier mannen aan voor de mishandeling van een 47-jarige man in de Radarstraat. Twee van hen waren Hagenaars van 15 en 30 jaar, de andere twee waren afkomstig uit Schiedam en waren 21 en 35 jaar oud. De politie nam de vier mee naar het bureau voor verhoor. Daar bekenden beide Hagenaars hun betrokkenheid bij de vechtpartij. Het slachtoffer van het geweld is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Dronken hardrijder
Wassenaar - Van woensdag op donderdag, net na middernacht, zagen politieagenten een auto met grote snelheid rijden over de Dr. Curtiusstraat, StarrenburgLaan en de Johan de Wittstraat. Ze hielden de 38-jarige bestuurder uit Wassenaar staande op de Van Zuylen van Neyeveltstraat. De man had te veel gedronken en werd aangehouden. Op het politiebureau blies hij 645 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Controle
Rijswijk - Op de Generaal Spoorlaan controleerde de politie woensdag 8 april tussen 18.30 en 23.00 uur 788 bestuurders op hun snelheid. Van hen reden 119 bestuurders te hard. Zij kregen hiervoor een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 109 km/u waar 50 km/u is toegestaan.

Agressieve passagier
Rijswijk In een tram richting Delft is dinsdagochtend rond 09.50 uur een 35-jarige agressieve passagier aangehouden na een worsteling met twee conducteurs. Bij controle kon de Hagenaar geen geldig vervoersbewijs laten zien. Eveneens weigerde hij zich te legitimeren. Toen hij vervolgens aanstalten maakte om uit de tram te stappen hielden de conducteurs hem tegen. Terwijl de tram verder reed trok de man plotseling aan de noodrem, waardoor meerdere passagiers omvielen. Hierop onstond een worsteling met de conducteurs, die de politie waarschuwden. Agenten hielden de man aan. De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Leentjebuur
Rijswijk Op de kruising van de Van Vredenburchweg met de Prinses Beatrixlaan botste donderdagmiddag rond 16.00 uur een auto op een scooter. De 27-jarige Amsterdamse bestuurster van de auto reed op de Van Vredenburchweg en wilde de kruising oprijden, terwijl een 24-jarige vrouw uit Den Haag op hetzelfde moment de Van Vredenburchweg overstak met haar scooter. De scooterrijdster raakte hierbij lichtgewond. De autobestuurster werd aangehouden, omdat haar rijbewijs bleek te zijn ingevorderd. Ook bleek dat zij de auto zonder toestemming had geleend van een bevriende eigenaar.

Man aangehouden na mishandeling op schoolplein
Leidschendam / Rijswijk - Politieagenten hielden maandag 5 april omstreeks 08.15 uur een 22-jarige man uit Zoetermeer aan, nadat hij even daarvoor op het plein van een kinderdagverblijf aan de Tol zijn 19-jarige ex-vrouw had mishandeld. Hij toonde de vrouw vervolgens verderop in de straat een vuurwapen en reed weg in zijn auto. Direct werd de politie gealarmeerd die op zoek ging naar de man. Agenten troffen de auto van de man kort daarna aan op de Hammarskjoldlaan. Direct startten zij een uitgebreid onderzoek in de omgeving. Met behulp van politiehonden werd de man in een brandgang aan de Prinses Beatrixlaan aangehouden. Hij had het vuurwapen nog in zijn bezit. De vrouw werd opgevangen op het politiebureau en deed aangifte tegen haar voormalige partner. De politie onderzoekt de zaak. Omdat kinderen mogelijk getuige zijn geweest van de mishandeling, is er via het kinderdagverblijf slachtofferhulp aangeboden.

Jongens aangehouden voor graffiti
Delft Twee Delftenaren van 15 en 17 jaar en een 17-jarige Hagenaar werden woensdag 8 april aangehouden nadat zij in de Paulus Buijsstraat graffiti hadden aangebracht. Een getuige zag de jongens en belde de politie. Die kon de drie in de omgeving aanhouden aan de hand van het opgegeven signalement. De jongens bekenden op het politiebureau de graffiti te hebben gespoten. Zij kregen alle drie een HALT-verwijzing.

Beschonken bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto Delft Agenten kregen woensdag 8 april omstreeks 23.15 uur de melding dat op de Gasthuislaan een personenauto tegen een geparkeerde auto was gereden. Ter plaatse troffen zij de bewuste autos aan. Toen omstanders de bestuurder van de auto aanwezen, liep deze weg. Agenten hielden hem in de Kruisstraat staande. Toen bleek dat hij teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies hij 895 ugl waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Gepakt voor diefstal rolmaat
Wateringen Een 28-jarige Hagenaar liep woensdag 8 april tegen de lamp toen hij bij een bouwmarkt aan de s-Gravenzandseweg een rolmaat meenam zonder te betalen. Medewerkers van de bouwmarkt hielden de man omstreeks 19.15 uur op heterdaad aan. Agenten namen de man mee naar het politiebureau waar hij een boete van 150 euro kreeg.

Beginnend bestuurder rijdt stevig door
's-Gravenzande - Naar aanleiding van klachten van aanwonenden over hard rijdend verkeer door s-Gravenzande controleerde het verkeershandhavingsteam van Politie Haaglanden deze week een aantal ochtenden op snelheid. Eén bestuurder sprong daarbij in het oog. Een 30-jarige Hagenaar presteerde het om donderdag 9 april met een snelheid van 138 km/uur over de Monsterseweg te razen en werd door de radarwagen gefotografeerd, terwijl de maximum snelheid ter plaatse 50 km/uur is. Toen hij op de Noordlandseweg, binnen de bebouwde kom, met 129 km/uur de lasergun passeerde, werd hij aangehouden. Het rijbewijs van de beginnend bestuurder werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal. De man bleek deze week al twee keer eerder met hoge snelheid gefotografeerd te zijn door de radarwagen toen hij met respectievelijk 105 km/uur op dinsdag en 122 km/uur op woensdag over de Monsterseweg reed. De officier van justitie zal moeten bepalen of de man zijn rijbewijs nog terugkrijgt.

Fietser gewond bij aanrijding
Zoetermeer Bij een aanrijding tussen een fietser en een personenauto raakte woensdag 8 april de 70-jarige fietser gewond. De Zoetermeerder reed omstreeks 10.30 uur op de Tintlaan en kwam op de kruising met de Tweede Stationsstraat in botsing met een personenauto, bestuurd door een 44-jarige Zoetermeerse. De man kwam door de aanrijding ten val en werd met heupletsel naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de exacte toedracht van de aanrijding.

Minderjarige winkelboefjes
Zoetermeer Twee Zoetermeerse meisjes van 11 en 12 jaar werden woensdag 8 april betrapt op winkeldiefstal bij een drogisterij aan de Promenade. De meisjes werden omstreeks 16.15 uur betrapt door beveiligingpersoneel toen zij mascara en nagellak wegnamen. De politie werd gewaarschuwd en agenten namen de meisjes mee naar het politiebureau. Daar werden hun ouders in kennis gesteld. Het 11-jarige meisje mocht na een reprimande met haar ouders mee naar huis. Het 12-jarige meisje kreeg een verwijzing naar HALT.