Gemeente Den Haag

Datum
9 april 2009


Uitkomst Taalconferentie: Taal Nu! Taal Eerst!
Haags onderwijs wil intensiever samenwerken in taalonderwijs

Er zijn in Den Haag veel initiatieven om het taalonderwijs te versterken. De Haagse onderwijsinstellingen, van voorschool tot HBO, willen intensiever samenwerken om deze initiatieven op elkaar af te stemmen. Kennis en ervaring zouden gebundeld kunnen worden in een expertisecentrum. Dat is de belangrijkste conclusie van de conferentie Taal Nu! Taal eerst! die gisteren in Den Haag gehouden werd. Bij de conferentie waren 200 vertegenwoordigers uit het hele Haagse scholenveld aanwezig. De uitkomsten van de bijeenkomst worden gebruikt bij de totstandkoming van het nieuwe taalbeleid van de gemeente Den Haag.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): 'Als onderwijsinstellingen, van voorschool tot hbo, de krachten bundelen, pakken de leerlingen de winst. Taalonderwijs is de basis van alle leren. Betere afstemming, vergroot de kans van slagen van nieuwe generaties.'

De gemeente Den Haag houdt zich actief bezig met taalbeleid. Er wordt sterk ingezet om taalachterstanden van peuters vroeg te signaleren en weg te werken via de voorschool. Ook werd in Den Haag met succes een kopklas gestart. Dit is een extra leerjaar na groep 8 van het basisonderwijs, waarin kinderen die de capaciteiten hebben om havo of vwo te halen, een taalachterstand proberen weg te werken. En met resultaat: tweederde van de kinderen krijgt na de kopklas het advies om naar havo of vwo te gaan. Wethouder Dekker roept schoolbesturen op om nieuwe kopklassen te starten. De gemeente zal dan voor de financiele middelen zorgen.



Gemeente Den Haag