Windows XP dreigt illegaliteit in te gaan door drooglegging

09/04/2009 15:04

Magevents B.V.

Nagenoeg alle versies van Windows XP die worden aangeboden op veilingsites als Marktplaats en Speurders, zijn illegaal. Dat blijkt uit een onderzoek van Computer Idee. Ook veel computerwinkels leveren nieuwe pc's met een illegale versie van dit veelgebruikte en nog steeds populaire besturingssysteem.

De verwachting is dat deze illegale praktijken alleen nog maar zullen toenemen nu Windows XP officieel sinds afgelopen februari niet meer voorgeïnstalleerd op nieuwe merk-pc's geleverd mag worden. En dat terwijl de vraag naar XP onverminderd groot is. Uit een peiling bij een aantal computerwinkels blijkt dat bij pc's waarbij de gebruiker zelf de configuratie kan bepalen, men in meer dan helft van de gevallen nog steeds voor XP kiest.

De consument loopt door deze illegale praktijken het risico dat hij geen updates kan downloaden dan wel voortdurend wordt lastig gevallen door irritante popups van Microsoft.

Verkopers van illegale versies online maken het soms behoorlijk bont. Zo stuurde een verkoper ons alvast een cd toe, compleet met licentienummer, nog zonder dat hij van de verslaggevers geld had ontvangen. Hij meldde: "Ik heb de CD vertrouwende op uw eerlijkheid maar gewoon per post vandaag toegezonden. Ik mag aannemen dat u ook zo netjes bent het bedrag van 50 euro op mijn Rabonummer over te maken." Was getekend: Coen.

Pc-winkels die de fout ingaan, maken doorgaans gebruiken van de versie van XP die voorgeïnstalleerd was op een afgeschreven bedrijfscomputer. Dit is volgens de leveringsvoorwaarden van Microsoft verboden.

Computer Idee heeft uitgezocht wat nu wel en niet legaal is en waar het fout kan gaan. Dit leest u in Computer Idee nummer 9, die van 14 tot 28 april in de winkel ligt.





http://www.computeridee.nl/persbericht