Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

9 april 2009, 16.00 uur

Na het sneuvelen van soldaat Chadli hangen de vlaggen bij Kamp Holland halfstok. Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli sneuvelde maandag 6 april in Uruzgan bij een raketaanval op Kamp Holland. Vijf andere Nederlandse militairen raakten hierbij gewond. Door een andere raket raakten ook twee Afghaanse militairen gewond.

Het lichaam van soldaat Chadli is onderweg naar Nederland, vier van de vijf gewonden zijn inmiddels in Nederland aangekomen. Soldaat Chadli en vier van de gewonden behoren tot 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. De vijfde gewonde is afkomstig van 413 Pantsergeniecompagnie. Allen zijn gelegerd op de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

Bezoek commandant ISAF Civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands, generaal-majoor Mart de Kruif en brigadegeneraal Tom Middendorp tijdens het bezoek van ISAF-commandant generaal David McKiernan.

De commandant van ISAF, generaal David McKiernan, bezocht 31 maart Kamp Holland. Hij toonde zich onder de indruk van de geboekte vooruitgang in de provincie. Op Kamp Holland sprak hij onder andere met de commandant van Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands over de 3D-benadering (Defense, Diplomacy en Development). Brigadegeneraal Tom Middendorp en generaal David McKiernan op Kamp Holland.

Generaal McKiernan onderstreepte het belang van de uitbreiding van de 4th Afghan National Army (ANA) Brigade met een derde infanteriebataljon. Begin juni wordt dit bataljon bij de brigade van de ANA in Tarin Kowt geplaatst. Daarnaast zegde hij zijn steun toe aan een aantal Amerikaanse infrastructuurprojecten in het gebied. Daarbij gaat het om verbindingswegen tussen diverse districtscentra in Uruzgan.

Generaal McKiernan bracht ook een bezoek aan het pas geopende Police Training Center en het ANA-kamp. Hij is sinds juni 2008 de commandant van ISAF.

Opium in beslag genomen

Militairen van de ANA troffen op 31 maart een grote hoeveelheid drugs aan tijdens een voetpatrouille in Tarin Kowt. Een oplettende luitenant van het Afghaanse leger zag een winkeleigenaar zijn winkel sluiten op een ongebruikelijk tijdstip, iets wat hij verdacht vond. Na het doorzoeken van de winkel troffen de militairen twintig kilo opium aan. De eigenaar van de winkel is aangehouden en de opium is in beslag genomen.

Marathon in Uruzgan De start van de marathon vond plaats in slechte weersomstandigheden.

Op 5 april werd op Kamp Holland de Uruzgan Marathon gelopen, waaraan Nederlanders en Afghanen deelnamen. Tot de deelnemers behoorden minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee.

Vol goede moed startten de eerste deelnemers in de stromende regen aan de loop. Na twee uur rennen in de regen besloot de organisatie dat vanwege de barre weersomstandigheden het parcours steeds slechter begaanbaar werd. Hierdoor werd de marathon voortijdig beëindigd.

De initiatiefnemer van deze marathon is oud-journaallezer en kinderboekenschrijver Gijs Wanders. Met het evenement wilde hij laten zien dat Nederlanders en Afghanen samen optrekken om het land weer op te bouwen.

Landbouw Minister Gerda Verburg wordt bij aankomst in Uruzgan verwelkomd door generaal Tom Middendorp.

Een dag eerder tekende minister Verburg in Kabul een overeenkomst voor landbouwonderwijs in Afghanistan. Door de oorlog in het land zijn veel faciliteiten van het landbouwonderwijs vernietigd, terwijl 85 procent van de bevolking in die sector werkzaam is. Het geldbedrag van 5,5 miljoen euro dat met de overeenkomst is gemoeid, wordt in samenwerking met het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking uitgetrokken en gaat vooral naar een landbouwinstituut in Kabul.

Vuurcontacten * Naast de raketaanval waarbij soldaat Chadli omkwam, vond er eerder deze week ook een raketaanval plaats op Kamp Holland. Daarbij werd het kamp niet geraakt en er vielen geen slachtoffers. * Kandahar Airfield werd tweemaal aangevallen met een raket. Ook daarbij vielen geen slachtoffers. * Opnieuw werden deze week in Uruzgan enkele IED´s (geïmproviseerde explosieven) opgespoord en onschadelijk gemaakt. * Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen enkele malen in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. Aan vijandelijke zijde zijn daarbij waarschijnlijk slachtoffers gevallen.