Gemeente Groningen

Meer `drang en dwang' om veiligheid Oude Wijken te verbeteren

Meer drang en dwang om hulp te aanvaarden. Een persoonsgebonden aanpak voor mensen die overlast veroorzaken, met hulp op het gebied van wonen, zorg, werken, dagbesteding, gezondheid en verslaving. Een plan van aanpak voor straten met veel problemen. En meer aandacht voor inbraakpreventie. Deze en andere maatregelen wil het stadsbestuur nemen om de veiligheid in de oude wijken rond de binnenstad te verbeteren.

Hoewel de veiligheid in de stad de afgelopen tien jaar sterk is verbeterd, zijn de oude wijken nog te onveilig. Dat constateert het stadsbestuur op basis van cijfers van bureau Intraval. Het gaat om de Oosterparkwijk, Korrewegwijk, De Hoogte, Oranjewijk, Binnenstad-Noord en de Schilderswijk. Vooral in deelbuurten met goedkopere huurwoningen zijn er steeds meer problemen, zo blijkt het rapport van Intraval. Deels komt dat doordat er steeds minder huurwoningen beschikbaar zijn. En daarnaast heeft de stad te maken "met mensen met hardnekkige problemen die relatief veel overlast en onveiligheid veroorzaken", schrijven B&W.

"We willen daarom beter aan de slag met de persoonsgerichte aanpak", licht wethouder Jannie Visscher toe. Voor mensen die veel problemen veroorzaken, willen gemeente, politie, bewoners en hulpverleners een samenhangend pakket op het gebied van onder andere gezondheid, verslaving, werk, dagbesteding en huisvesting. De regie moet daarbij bij de gemeente liggen. Ook komt er `meer drang en dwang', om mensen ontvankelijk te maken voor hulp, zo vertelt de wethouder. En dan niet alleen via justitiële weg, maar vooral ook via de woning en de uitkering.

Mensen die uit hun huis gezet dreigen te worden, moeten eerder hulp en begeleiding krijgen. "Wanneer dat niet goed loopt, kan alsnog worden overgegaan tot uitzetting." Nu worden deze mensen eerst uitgezet, waarna ze weer in aanmerking komen voor een tweede kans in een ander huis. Daarvoor moeten ze wel hulp en begeleiding accepteren. "In de praktijk gebeurt het dat, wanneer de woning betrokken is, de hulp wordt geweigerd", aldus B&W. Daarentegen is een dreigende uitzetting `vaak een effectief middel' om hulp te aanvaarden.

Verder wil het stadsbestuur het aantal inbraken in de oude wijken verminderen. Met financiële steun voor initiatieven van bewoners om hun brandgangen op te knappen. En in huizen met een grotere kans op inbraken, zoals studenten- en seniorenwoningen, wil het college gratis een inbraakpreventieadvies en inbraakstrips. Tot slot komt er een plan van aanpak voor de straten waar problemen zijn.

Succesvol zijn al het Meldpunt Overlast en Zorg en de aanpak van drugspanden. Met de bewoners van een aantal panden is afgesproken dat er geen bezoek meer mag komen en dat de buurtagent een sleutel krijgt om te controleren.

Parkeerplaatsen Hoendiep ingericht om fietsen te parkeren

Parkeerplaatsen voor auto's opofferen om parkeerruimte voor fietsen te krijgen. Dat stelt het college van B&W voor om wat te doen aan de overlast van fietsen op het Hoendiep bij de Rembrandt van Rijnstraat. De gemeente gaat dit plan met de bewoners bespreken.

De Stadspartij had het college vragen over de overlast van geparkeerde fietsen van studenten gesteld. Het college antwoordt dat omwonenden bij de gemeente een verzoek om fietsklemmen kunnen indienen. Dat is hier ook gebeurd, maar het trottoir aan het Hoendiep is te smal voor fietsklemmen. Daarom kiest het college ervoor om een aantal parkeerplaatsen voor het parkeren van fietsen in te richten. Dat kan ook omdat de parkeerdrukte op dat stukje van het Hoendiep niet zo groot is.